Dionice Tanjuga dijelit će se besplatno

Dionice Tanjuga dijelit će se besplatno

Predstavnica Agencija za privatizaciju Olivera Aranđelović istaknula je da postoji dobra volja da se za neke medije, među kojima je i Tanjug, raspiše treći krug prodaje, ali zbog kratkih rokova to može odlučiti samo Vlada Srbije

Agencija za privatizaciju u Srbiji priopćila je početkom listopada da je postupak javnog prikupljanja ponuda sa javnim nadmetanjem radi prodaje kapitala Javnog poduzeća novinska agencija Tanjug proglašen neuspješnim, jer nije dostavljena nijedna ponuda.

Po ovom pitanju oglasio se i državni tajnik ministartsva kulture i informiranja, Saša Mirković, koji je na panel diskusiji “Dokle se stiglo sa privatizacijom medija” održanoj u Nišu, rekao da model po kome je proteklih decenija funkcionirala novinska agencija Tanjug prestaje postojati 31. listopada i besplatna podjela dionica je, u skladu sa zakonom, sljedeća faza u privatizaciji. Mirković je istaknuo da sve pravne posljedice prestanka postojanja Tanjuga Vlada Srbije mora urediti svojim aktom. Prema njegovim rječima, to je neophodno da bi se definirale stvari vezane za zgradu u kojoj je sjedište Tanjuga, ili za arhivu agencije, koja je izdvojena. To će ići paralelno sa podjelom besplatnih dionica, istaknuo je Mirković.

Predstavnica Agencija za privatizaciju Olivera Aranđelović istaknula je da postoji dobra volja da se za neke medije, među kojima je i Tanjug, raspiše treći krug prodaje, ali zbog kratkih rokova to može odlučiti samo Vlada Srbije.

Mirković je, međutim, istaknuo da o realnom interesu za kupovinu nekog medija dovoljno govori činjenica da se niko nije javio ni u prvom, ni u drugom krugu, kada je cijena bila upola manja od prvobitno ponuđene. Inače prema službenim podacima više od 70 posto medija već je privatizirano. Na tržištu su se tako pojavili i novi medijski moguli među kojima prednjači kruševački poduzetnik Radoica Milosavljević koji je kupio čak osam medija, kako piše Novi magazin, te kabelski operater Kopernikus koji je za Radio Šid platio veću cijenu od one za koju je prodan Sudio B. Među desetak medija koji još uvijek traže vlasnika su pored Tanjuga i radio stanice Subotica, Sečanj i Bačka. (hnd)