Dioklecijan donio akt o cijenama, Nijemci okupirali Pariz

Dioklecijan donio akt o cijenama, Nijemci okupirali Pariz

Dogodilo se na današnji dan, 14. lipnja:

(Naslovna fotografija: Wikipedija)

Zbivanja u Hrvatskoj

301. – Dioklecijanov akt o cijenama: Dioklecijan je tijekom svoje vladavine promijenio porezni sustav tako da je obveza svakog građanina bila da plaća porez po glavi, pa su porez na zemlju plaćali svi zemljoposjednici u naturi, a gradsko stanovništvo bez zemlje plaćalo je porez u novcu. Također, jedno od značajnih Dioklecijanovih dostignuća bio je Edikt o cijenama, koji je izdao 14. lipnja 301.

U njemu je točno propisivao cijene svakog proizvoda i radne snage te predviđa smrtnu kaznu i za kupca uz obrazloženje: »… i neka nitko ne smatra ovu odluku surovom jer je svakome pružena mogućnost da izbjegne kaznu ako se drži umjerenosti«.

No u stvarnosti je raj edikt bilo teško provesti jer su bile velike razlike između bogatoga Istoka i siromašnoga Zapada, pa i cijene nisu mogle biti iste. Evo kako je odredio cijene za neke proizvode i rad: cipele su koštale 60 do 150 denara, vino 8 do 70 denara, kokoš 60 denara, morska riba – funta 70 denara, poljodjeljski radovi 25 denara plus hrana; tesar, stolar, kovač, brodograditelj i pekar 50 denara, ličilac 75 denara, učitelj, po djetetu – od 50 do 200 denara, odvjetnik 250 denara po tužbi, a za šišanje ili brijanje trebalo je platiti 2 denara.

1974. – Operna solistica Mica Marija Glavašević umrla je u Zagrebu 14. lipnja 1974. u 58. godini života. Kazališnu karijeru počela je u osječkom Hrvatskom narodnom kazalištu kao članica opernog zbora, a prvi je put nastupila 1949. u solističkoj ulozi Musette u Puccinijevoj operi La Bohème. Bila je solistica Opere riječkoga kazališta, a potom do odlaska u mirovinu prvakinja zagrebačke Opere.

Ukratko u svijetu

1928. – U Londonu umrla Emmeline Pankhurst (rođena 14. 7. 1858.), koja se borila za prava žena; 1913. suosnivačica Socijalnog i političkog saveza žena.

1940.Pariz okupira njemačka vojska. Za Francuze, poznate kao velike domoljube, to je ponižavajući i potresni događaj; za njemački vojni uspjeh pri okupaciji Francuske odlučujuća je taktika (izbjegavanje borbe na francuskoj Maginotovoj obrambenoj liniji) i nadmoć oklopnih jedinica. General Charles de Gaulle je iz Londona (tamo se sklonio 17. 6.) preko radija 18. 6. pozvao Francuze na nastavak rata protiv okupatora i započeo organizirati Francuski odbor narodnog oslobođenja.

1992. – U Rio de Janeiru je završila konferencija Ujedinjenih naroda o okolišu i razvoju, slikovito nazvana Skup za Zemlju, na kojoj su izaslanstva raznih država trebala promišljeno uskladiti velike razvojne težnje, i sve očitiju potrebu za zaštitom okoliša; prihvaćena rezolucija neučinkovit je i neobvezujući kompromis.

2007. – U Beču umro političar i državnik Kurt Waldheim (rođen 21. 12. 1918.), bivši glavni tajnik Ujedinjenih naroda (1972. – 1982.) i austrijski predsjednik. Na tu je dužnost izabran 1986. godine unatoč pretpostavci da je u Drugom svjetskom ratu kao pripadnik nacističke vojske na Balkanu bio sukrivac za mnoge strahote. Predsjednički mandat proveo je u potpunoj međunarodnoj izolaciji. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni