Dinamov rođendan

Dinamov rođendan

Pošto su odlukom komunističkih vlasti ukinuti svi sportski klubovi koji su djelovali za vrijeme i prije Nezavisne države Hrvatske, tako je i najtrofejniji i najpopularniji zagrebački klub prije Drugoga svjetskog rata na današnji dan promijenio ime u Dinamo

Na današnji dan, 9. lipnja 1945. osnovan Nogometni klub Dinamo.  Pošto su odlukom komunističkih vlasti ukinuti svi sportski klubovi koji su djelovali za vrijeme i prije Nezavisne države Hrvatske, tako je i najtrofejniji i najpopularniji zagrebački nogometni klub prije Drugoga svjetskog rata‚ utemeljen je 26. travnja 1911. pod nazivom Prvi Hrvatski Građanski Športski Klub, promijenio ime u Dinamo.

Klub se nakon preimenovanja najprije zvao Fiskulturno društvo Dinamo, a pet godina nakon toga NK Dinamo te je nastavio tradiciju Građanskog i od njega preuzeo plavu boju dresova i nadimak „purgeri“.

Većina igrača Građanskog prešla je u novoosnovani klub, a o d 1969. i grb je vrlo sličan grbu Građanskog. Godine 1991. klub mijenja naziv u HAŠK Građanski, 1993. u Croatia, a u veljači 2000. vraćen je naziv Dinamo. U razdoblju Drugoga svjetskog rata bio je glavni predstavnik zagrebačkog nogometa te jedan od najuspješnijih klubova u Saveznoj Federativnoj Republici Jugoslaviji, uz splitski Hajduk te beogradske klubove Crvenu zvezdu i Partizan, koji su zbog dominacije u nogometu dobili naziv „velika četvorka“.

Osvojio je jugoslavenska prvenstva 1948., 1954., 1958., 1982., i kupove 1951., 1960., 1963., 1965., 1969., 1980. i 1983. Iako je u šezdesetim godinama 20. stoljeća imao kudikamo najbolju momčad u Jugoslaviji, nije osvojio niti jedan naslov. Dinamo je dugo vremena bio jedini jugoslavenski klub koji je osvojio jedan od europskih kupova – Kup velesajamskih gradova 1967. nakon pobjede u finalu nad Leeds Unitedom. Godine 1963. bio je finalist istog natjecanja izgubivši od španjolske Valencije.

Nakon 24 godina čekanja Dinamo je 1982. osvojio svoj četvrti naslov u Jugoslaviji, predvođen Ćirom Blaževićem i igračima Zajecom, Kranjčarom, Mlinarićem, Deverićem i Vlakom, a tada je imao 40 000 članova; iza Barcelone najviše u Europi. Od osamostaljenja Hrvatske najveći je Dinamov suparnik splitski Hajduk. Procjenjuje se da oko 35 % hrvatskih stanovnika navija za Dinamo, a klub je poznat i po svojim fanatičnim navijačima Bad Blue Boysima.

(Z(dinamo_crnomerec_grafit
(ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni