Dinamo i ništa drugo!

Dinamo i ništa drugo!

(Foto: Boris Jagačić)

Teško je da se dosadašnji rezultati mogu poboljšati bez ulaska u klub mecena koji bi bili u stanju dovoditi višemilijunski vrijedne igrače, izgraditi posve novi stadion i nabaviti klupski zrakoplov

Žarko Delač

Žarko Delač

Višemjesečne trzavice u upravljačkom sustavu nogometnog kluba Dinamo iz Zagreba eskalirale su na nedavno prekinutoj skupštini ove sportske udruge građana. Pri tome treba otvoreno reći kako je do razmimoilaženja, kao i često do sada u drugim udrugama, došlo zbog podjele plijena.

Imajući na umu ovu činjenicu posve je za Dinamo svejedno koja će grupa ili interesna grupacija prevladati. I nadalje će to biti stabilan sportski kolektiv, poželjni poslodavac brojnim zaposlenicima i perjanica sporta u Zagrebu i Hrvatskoj. U suprotnom, propale bi namjere i ciljevi sukobljenih strana da preuzmu prevlast jer ne bi više bilo izdašnih honorara, menadžerskih bonusa, egzotičnih putovanja i skupocjenih poklona.

Bilo bi šteta da Dinamo u upravljačkom smislu slijedi Hajduk

Ipak, možda i postoji razlog za brigu apostrofiran kroz spontanu podršku grupe navijača samo jednoj struji u Dinamu. Zabrinjavajuće je, naime, što ovaj skup navijača nije bio najavljen, kršio se red i mir, a institucije koje su trebale na to reagirati zažmirile su! Pridružile su se tako orkestriranoj podršci većine medija samo jednoj strani i upravo takav pristup jednostranoj demokraciji unosi sumnju u cjelokupan izborni proces.

Poglavito kada znamo da su Dinamu tzv. navijači ili bolje reče izgrednici i huligani u Europi često nanosili ne samo financijsku već i sportsku štetu. Bilo bi stoga pogubno da Dinamo u upravljačkom smislu slijedi primjer Hajduka.

Nadalje, i želja pojedinaca za promjenom dosadašnjeg način upravljanja uz opravdanje kako treba ići u korak s vremenom vrlo je diskutabilna. Naime, promjene bi trebale polučiti u prvom redu još bolje sportske uspjehe i rezultate. Teško je da se dosadašnji rezultati mogu poboljšati bez ulaska u klub mecena koji bi bili u stanju dovoditi višemilijunski vrijedne igrače, izgraditi posve novi stadion i nabaviti klupski zrakoplov.

Nitko ne nudi ulazak svježeg kapitala

Kako niti jedna od sukobljenih strana ne nudi ulazak u klub svježeg kapitala ili izdašnog sponzora Dinamo bi mogla zadesiti sudbina grada Zagreba čije je vodstvo prije dvije godine započelo s dramatičnim promjenama ali na gore. Nadajući se kako do takvog scenarija u Dinamu ipak neće doći te da će i nadalje žariti i paliti na nogometnim terenima. Zbog toga za poraz u Šibeniku svakako ne bi trebalo tražiti opravdanje u zategnutim odnosima unutar klupske strukture.

Iz svega treba izvući samo jednu pouku kako je krajnji trenutak da nogometaši zaigraju na stadionu kakav dolikuje sadašnjem trenutku i vremenu. I to ne u Maksimiru koji ne nudi dovoljno prostora za smještaj stadiona i svih popratnih sadržaja već na novoj, prometno i urbanistički prihvatljivijoj lokaciji. O kapacitetu, broju zvjezdica sportskog hotela, veličini bazena, teretana, restorana, trofejnoj dvorani, muzeju, fitness centru te pokretnom ili nepokretnom krovu trebaju i bilo bi poželjno da raspravljaju Dinamovi skupštinari.

Sve drugo interesna je borba u stilu mafijaša za nadzor nad, za naše prilike, izdašnim financijama jednog sportskog kluba. Svi dobronamjerni simpatizeri i navijači zbog toga ne bi trebali sudjelovati u tom obračunu jer samo mogu ostati kratkih rukava da ne kažem neku grublju riječ.

Mural posvećen Dinamovoj zlatnoj generaciji, koja je 1982. godine dohvatila naslov prvaka. (Foto: B. Jagačić)
Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni