Dimnjake Ciglane Črnomerec rušit će eksplozivom

Dimnjake Ciglane Črnomerec rušit će eksplozivom

Potrebno otvoriti prozore i spustiti rolete!

Zbog potresnih oštećenja nosive konstrukcije, dimnjaci Ciglane Črnomerec bit će srušeni eksplozivom u nedjelju u 12 sati. Stanovnici koji žive u blizini pozvani su da do 11.45 sati otvore prozore i spuste rolete te ih drže otvorenima do oglašavanja kraja detonacija zvučnim signalom kako uslijed stvaranja podtlaka tijekom niniranja ne bi popucala prozorska stakala.

Također, građane se moli da ne stoje kraj otvorenih prozora i gledaju rušenje dimnjaka. Predviđa se da će pothvat biti izveden do 12.15 sati.

Iz tvrtke »Ciglane nekretnine« d.o.o. u srijedu su izvijestili kako su dimnjaci oštećeni zbog lanjskih potresa, koji su se dogodili 22. ožujka i 29. prosinca. Zbog oštećenja im je narušena stabilnost.

Podsjećamo, na lokaciji bivših Ciglana Zagreb, pored okretišta tramvaja na Črnomercu, napušteni je industrijski kompleks s dva dimnjaka na adresi Ilica – Ciglanska ulica 7. Dimnjaci su na istočnom i zapadnom dijelu glavne zgrade s pećima za ciglu. Visina zapadnoga dimnjaka je 49,8 metara, a istočnoga 62,2 metra.

Zapadni i istočni dio Ciglane “Zagreb”

Odabrana metoda rušenja miniranjem je rotacijom oba dimnjaka u smjeru sjeverozapada. Smjer je odabran s obzirom na okolinu i mogućnost pada u slobodan prostor te zaštitu objekata koji su u funkciji, uz najmanje oštećenje objekata ciglane, stoji u priopćenju.

Sve faze miniranja biti će oglašene zvučnim signalom:

  1. Prvi signal – jedanput dugo – kad su minske bušotine napunjene i začepljene, sve osobe koje nisu uključene u radove na miniranju moraju se udaljiti iz područja miniranja i otići u zaklon
  2. Drugi signal – dva puta dugo – mine su pripremljene za paljenje
  3. Treći signal – tri puta dugo – koji se daje najmanje jednu minutu poslije drugog signala, a objavljuje početak paljenja mina
  4. Četvrti signal – jedanput kratko – objavljuje završetak miniranja i daje se nakon što palitelj mina provjeri da na radilištu nema nikakvih opasnosti

Prilikom miniranja doći će do zvučnog efekta.

Kao što smo jučer pisali, zbog akcije uklanjanja dimnjaka od 11.45 do 12.15 sati bit će onemogućeno kretanje Ilicom na dijelu od Selske do ulice Oranice. Prilikom uklanjanja dimnjaka bit će zabranjeno kretanje pješaka u neposrednoj blizini zone ugroze.

Obilazni pravci za vrijeme navedenih radova bit će:

  •  Ilica – Oranice – Zagrebačka cesta – Prilaz baruna Filipovića
  •  Ilica – Selska cesta – Zagorska – Tomislavova – Zagrebačka cesta – Oranice – Ilica

Za promet će se zatvoriti i sve sporedne ulice na navedenom dijelu Ilice. (ZG-MAG / Foto: Boris Jagačić)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni