Digitalna onkološka akademija za provjerene informacije o bolesti

Digitalna onkološka akademija za provjerene informacije o bolesti

Onkološki bolesnici, danas, traže potrebne informacije na mnogobrojnim web portalima te nailaze na često zbunjujuće ili netočne informacije, što se želi promijeniti Digitalnom onkološkom akademijom

Zaklada Onkologija pokrenula je inovativni edukacijsko konzilijarni program Digitalna onkološka akademija, pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) – razreda za medicinske znanost. Predstavljanje je održano u utorak 8. prosinca u prostorima MATIS lounge, a nazočili su mu mnogobrojni uvaženi stručnjaci, znanstvenici i drugi uglednici.

Na predstavljanju su govorili akademik Zvonko Kusić – ispred Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te prof.dr.sc. Mirko Šamija dr.med. – ispred Zaklade Onkologija.

Onkološki bolesnici, danas, traže potrebne informacije na mnogobrojnim web portalima te nailaze na često zbunjujuće ili netočne informacije, a budući da je dostupnost objektivne, relevantne, recentne i provjerene onkološke informacije ključ uspješnog liječenja, cilj ovog programa (ona.hr) jest na jednom mjestu objediniti edukacijski, stručni i ekspertni sadržaj, smjernice i naputke u prevenciji, dijagnostici i terapiji onkoloških bolesnika.

Kako je rečeno na predstavljanju, program Onkološke akademije (ona.hr) specifičan je po tome što već u samome početku okuplja autoritete i ugledne ekspertne timove koji će svojim proaktivnim pristupom omogućiti široku uporabu najnovijijh preventivnih, dijagnostičkih i terapijskih pristupa te rješenja u onkologiji.

Svjesni činjenice da je uloga liječnika obiteljske medicine od iznimne važnosti u zbrinjavanju onkoloških bolesnika posebna je pozornost usmjerena upravo prema obiteljskim liječnicima zato je program Digitalna onkološka akademija podijeljen je u dvije faze rada.

1. faza (počinje s 4.2.2016. – obilježavanjem Svjetskog dana borbe protiv raka)

 -cilj je provesti edukaciju liječnika obiteljske medicine o njihovoj ulozi liječenja onkološkog bolesnika (u dijagnostici, praćenju liječenja i konzultaciji bolesnika ali i njegove obitelji)

– prva 3 tumorska sijela su: rak dojke, rak prostate i rak debelog crijeva.

U 2. fazi programa (sredinom druge polovice 2016. godine)

– bolesnici i njihove obitelji moći će pristupiti dijelu “Akademije” otvorenom za široku javnost kako bi dobili provjerenu i od strane najeminentnijih nacionalnih i regionalnih onkoloških stručnjaka potvrđenu informaciju.

– također, pitanja, nejasnoće i drugo mišljenje moći će se zatražiti putem zatvorenih oblika komunikacije sa stručnjacima po pojedinim sijelima.

Nacionalni preventivni programi su iznimno važni ali nisu dovoljni, budući da podaci govore kako se najmanje jedna trećina zloćudnih tumora može spriječiti odabirom zdravog načina življenja, a jedna trećina izliječiti ranim otkrivanjem i odgovarajućim liječenjem, zaključuju predavači. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni