Digitalizacijom arhivskog gradiva sačuvat će se povijesne činjenice iz Domovinskog rata

Digitalizacijom arhivskog gradiva sačuvat će se povijesne činjenice iz Domovinskog rata

(Foto: Ministarstvo hrvatskih branitelja)

Jedinstveni projekt pokrenulo je u rujnu 2017. godine Ministarstvo hrvatskih branitelja, zajedno s partnerima

Ivana Vranješ

U Ministarstvu hrvatskih branitelja danas je uručen Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt „Digitalizacija arhivskog gradiva iz Domovinskog rata“, čija je vrijednost 81,5 milijuna kuna, a 85 % iznosa je sufinancirano iz Europskog socijalnog fonda.

Jedinstveni projekt pokrenulo je u rujnu 2017. godine Ministarstvo hrvatskih branitelja, zajedno s partnerima Ministarstvom obrane i Ministarstvom unutarnjih poslova poslova, Hrvatskim memorijalnim dokumentacijskim centrom Domovinskog rata i Memorijalnim centrom Domovinskog rata u Vukovaru. Trajanje projekta je do lipnja 2023. godine.

U sklopu ovog projekta dodijeljenim sredstvima će se financirati obrada 2 milijuna jedinica i digitalizacija 100 milijuna jedinica arhivskog gradiva iz Domovinskog rata, izradit će se informacijski sustav za korištenje i upravljanje arhivskim gradivom te baza podataka o statusu i pravima hrvatskih branitelja. Također će se financirati i edukacija 120 službenika javne uprave za rad na sustavu.

U svom obraćanju predsjednik Vlade Andrej Plenković je istaknuo kako je riječ o izuzetno važnom projektu koji će na kvalitetan i trajan način ujediniti građu na jednom mjestu.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved je rekao da je digitalizacija arhivskog gradiva izuzetno važna kako bi se postupci ostvarenja zajamčenih zakonskih prava prema braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata provodili brže i učinkovitije. Smatra da je to posebno važno kako bi se sačuvalo arhivsko gradivo iz Domovinskog rata.

„Digitalizacijom koju provodimo povijesne činjenice bit će sačuvane za nadolazeće generacije”, istaknuo je Medved. Dodao je da se trenutno na šest lokacija odvija terenska obrada gradiva, a nakon toga se pristupa postupku digitalizacije. Do danas je obrađeno više od 52 % gradiva.

„Arhivsko gradivo iz Domovinskog rata još je teritorijalno raspršeno po vojarnama i policijskim postajama diljem Hrvatske. Zbog neadekvatne pohrane postoji opasnost da se brojni značajni dokumenti trajno izgube“, naglasio je ministar rada, mirovinskog sustava i socijalne politike Josip Alardović te dodao kako se digitalizacijom arhivskog gradiva iz Domovinskog rata to sprječava.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni