Deveti planet utječe na nagib Sunca?

Deveti planet utječe na nagib Sunca?

(Ilustracija: Caltech/R. Hurt (IPAC))

Znanstvenici Kalifornijskog tehnološkog instituta, skr. Calteh tvrde kako su u svojim promatranjima svemira naišli na definitivni dokaz postojanja devetog planeta u sunčevom sustavu. U svom istraživanju ustanovili su da je prethodno neobjašnjivo naginjanje Sunca izravan rezultat gravitacijskog utjecaja ovog još neistraženog planeta, čiji se postojanje ipak još mora potvrditi.

Prema spomenutim istraživačima deveti planet utječe na Sunčev sustav zbog svoje i njegove ogromne mase koja deseterostruko premašuje Zemljinu. Deveti planet pokazuje mali, ali značajan utjecaj na sveukupno okretanje Sunčevog sustava.

Prema teoriji Caltehovaca, podvlačenjem pod druge planete deveti planet utječe na ravninu gravitacijske putanje ostalih planeta u odnosu na Sunce.

Elizabeth Bailey, diplomantica na Caltechu i glavni autor studije pojašnjava kako zbog njegove nagnute orbite u odnosu na druge planete i njegove velike mase Sunčev sustav nema drugog izbora nego polagano izjednačavati putanje planeta.

Prva sumnja o postojanju novog planeta pojavila se nakon promatranja utjecaja na orbitu velikog dijela predmeta u Kuiperovom pojasu je kako su Caltechovi znanstvenici prvi put došli do sumnje da je planet negdje na vanjskim rubovima Sunčevog sustava, ali posebno ih je zbunjivao neobičan nagib Sunca, što se desetljećima nije moglo objasniti.

»I dalje nas iznenađuje; svaki put kad pažljivo promatramo nastavljamo otkrivati da deveti planet objašnjava nešto o Sunčevom što je dugo bilo tajna«, tumači Konstantin Batygin, pomoćni profesor planetarne znanosti u Caltechu.

Rezultati ovog istraživanja bit će predstavljeni na 48. sastanku Odjela za planetarne znanosti (DPS) i 11. Europskog planetarnog kongresa (EPSC) u Pasadeni, Kalifornija, od 16. do 21. listopada 2018. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni