Deveti Dani zagrebačke arhitekture posvećeni stanovanju

Deveti Dani zagrebačke arhitekture posvećeni stanovanju

Dani zagrebačke arhitekture godišnja su manifestacija koju organizira Društvo arhitekata Zagreba. Program sačinjavaju predavanja, prezentacije i obilasci istaknutih arhitektonskih ostvarenja sa stručnim vodičima i autorima. Svrha programa je popularizacija arhitekture i educiranje javnosti o arhitektonsko-urbanističkim ostvarenjima

Društvo arhitekata Zagreba na već tradicionalnim Danima zagrebačke arhitekture vraća se temi stambene arhitekture kao najzastupljenijem obliku arhitektonske prakse te najvećem udjelu izgrađenog prostora i bitnom stvaratelju slike grada. Raspravama o stanovanju cilj je potaknuti stvaranje novog sustava vrednovanja stambene arhitekture, uz tradiciju uređenog sustava projektiranja i stanogradnje u Hrvatskoj. Kvaliteta stambenog fonda i kvaliteta stanovanja dio su vrijednosti društva u cjelini.

Od utorka 28.5. do subote 1.6.2019. održat će se ovogodišnji Dani zagrebačke arhitekture fokusirani na stanovanje, a program će zadržati formate okruglih stolova i predavanja. Uz prezentaciju novih realizacija stambene arhitekture bit će predstavljeni i uzbudljivi primjeri eksperimentalne gradnje obiteljskih kuća koje su arhitekti projektirali sami za sebe.

Konferencija započinje u utorak, 28.5., a prvi dan posvećen je urbanizmu i prostornom planiranju stambenih naselja u gradu Zagrebu.

Srijeda, 29.05., i četvrtak, 30.5., posvećeni su temi stanovanja i stambenih politika, a uz projekte zajedničkog stanovanja, arhitekti će nam predstaviti i projekte koje su radili za vlastite potrebe, uključujući gradnje ne-luksuznih obiteljskih kuća koje gravitiraju oko pitanja „kako arhitekti grade, kada grade sami za sebe?“. Tijekom oba dana građani na stručnim konzultacijama mogu dobiti savjete kako urediti vlastite stanove.

U petak, 31.5., u Američkoj međunarodnoj školi održat će se središnje događanje prije kojeg će posjetitelji imati priliku razgledati školu koja je ove godine dobila Medalju za arhitekturu. Nakon obilaska slijede kratke prezentacije najnovijih ostvarenja u području stambene arhitekture i prigodni domjenak.

Subota, 1.6., rezervirana je za obilazak realizacija predstavljenih na prethodnom danu konferencije, a okupljanje je u 09:00 sati ispred Vitićevog nebodera u Laginjinoj ulici br. 9.

Stanovanje, kao najvažnija sastavnica socijalnog razvoja društva, a posljedično i gospodarskog napretka treba biti društveno regulirano i kontrolirano područje, ne samo po pitanju dostupnosti stana, nego i po pitanju osiguranja osnovnog standarda i kvalitete stanovanja, kao i omogućavanja da cijene stanova budu prihvatljive ranjivim skupinama stanovništva. Zbog toga stanovanje zaslužuje iznimnu pozornost u planiranju, projektiranju i gradnji, bez obzira radi li se o individualnim, poduzetničkim ili društvenim naporima da se osigura stambeni prostor. Posljedično, tema koja zaslužuje osvrt je stanje poticajne stanogradnje u Hrvatskoj, usporedba sa tržišnim trendovima, te usporedba i razmjena iskustava sličnih europskih modela priuštivog stanovanja, imajući u vidu i sekciju graditeljstva i prostornog planiranja ‘Zaklade za Etičko Financiranje’, te aktualnu Europsku inicijativu „Housing for all“.

Pitanja standardizacije i valorizacije stanova i stambenih zgrada ponovno se nameće. Društvo koje želi biti odgovorno i prema budućim generacijama, ne može si dopustiti da zgrada sagrađena s trajnošću stotinu godina bude višak za trideset godina. Standardi stanovanja mogu biti tako postavljeni da svakom građaninu daju jasnu informaciju o kakvom je stanu riječ: o stanu prihvatljive razine funkcionalnosti i prostornih kvaliteta ili pak o stanu nižeg ili višeg standarda, u koji se tada svjesno ulazi. Tema kategorizacije, kao i osiguranja stambenog standarda koji će sadržavati odnos prema mnogim čimbenicima koji utječu na kvalitetu elemenata i sustava stanovanja, te pokušaj da se on usustavi, makar i na razini idejnog prijedloga, bit će jedna od bitnih tema i pothvata ove konferencije, jer odgovornost u ovom procesu leži podjednako na stručnosti arhitekata, kao i na političkoj volji društveno odgovorne vlasti.

Program je namijenjen arhitektima i urbanistima, kao i drugim srodnim profesijama i kulturnim djelatnicima te građanima, svima koje zanimaju arhitektonska i urbanistička ostvarenja stambenih zgrada, izgrađenih u posljednjih sedam godina. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni