Detroit: Kolijevka američke autoindustrije u stečaju

Detroit: Kolijevka američke autoindustrije u stečaju

Detroit koji je 1950. imao 1,8 milijuna stanovnika, danas ih ima 685.000. To smanjenje broja stanovnika prati masovni egzodus poduzeća i nagli pad poreznih prihoda. Broj javnih služba postupno se morao smanjiti a o krizi najzornije govori to što neke četvrti noću nemaju ulične rasvjete

Detroit, kolijevka i središte automobilske industrije,  postao je u četvrtak najveći američki grad koji je proglasio stečaj, po sudskim dokumentima koje je agencija France Presse dobila na uvid.

Detroit, koji je jedno vrijeme bio industrijski biser, izgubio je u zadnjih 60 godina polovicu stanovništva i velike kompanije su postupno napuštale grad, što je zadalo težak udarac poreznim prihodima.

“Stečaj je jedino rješenje koje će Detroitu omogućiti da bude stabilan i održiv grad”, rekao je Rick Snyder, guverner savezne države Michigana u pismu u prilogu prijedloga za pokretanje stečajnog postupka na sudu.

Detroit koji je 1950. imao 1,8 milijuna stanovnika, danas ih ima 685.000. To smanjenje broja stanovnika prati masovni egzodus poduzeća i nagli pad poreznih prihoda. Broj javnih služba postupno se morao smanjiti a o krizi najzornije govori to što neke četvrti noću nemaju ulične rasvjete.

Pritisnut financijskom krizom, grad je prošlog mjeseca najavio da će proglasiti stečaj nad dijelom duga koji se penje na 18,5 milijarda dolara. (hina / zg-mag)

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni