Deset koncerata za deset godina Zagrebačkog festivala komorne glazbe

Deset koncerata za deset godina Zagrebačkog festivala komorne glazbe

»Ove godine prvi put predstavljamo mladog klarinetista Andreas Ottensamera, solista Berlinske Filharmonije (26), koji ima već iznimno veliku karijeru. Prvi put će nastupati i poznati džez / tango kvartet “Quadro Nuevo” te udaraljkaš Johannes Fischer. Prvi put ćemo i surađivati sa Zagrebačkim solistima i Hrvatskim Baroknom Ansamblom…«, dodaje Yoko Hankel

Ovogodišnje izdanje Zagrebačkog međunarodnog festivala komorne glazbe počinje u petak, 9. listopada u 20 sati, koncertom La fiesta, djelima H. Wolfa, M. de Falle, M. Castelnuova -Tedesca, E. Dohnányija i N. Rote.

Cijene ulaznica iznose između 50 i 150 kuna, a dostupne su na festivalskoj blagajni u Hrvatskom glazbenom zavodu.

Ovaj jedinstven fenomen u komornoj glazbi spaja glazbenike koji inače ne surađuju zajedno, te od 2006. svake godine u listopadu okuplja internacionalno poznate umjetnike iz različitih zemalja kako bi u Zagrebu svirali zajedno s hrvatskim glazbenicima te prezentirali rezultate zajedničkih proba.

»Imamo širi krug fantastičnih muzičara koji su već par puta bili kod nas – violinist Guy Braunstein, violončelisti Monikar Leskovar i Giovanni Sollima te gitarist Petrit Çeku«, kazala nam je umjetnička ravnateljica festivala Susanna Yoko Henkel.

Susanna Yoko Henkel
Susanna Yoko Henkel

Za jubilarnu desetu godišnjicu festivala »ZAGREB KOM« izvest će se 10 različitih koncerata u periodu od 9. do 17. listopada, odnosno deset koncerata za deset godina.

»Ove godine prvi put predstavljamo mladog klarinetista Andreas Ottensamera, solista Berlinske Filharmonije, koji, unatoč tome što mu je tek 26 godina, ima već iznimno veliku karijeru po cijelom svijetu. Osim toga, kod nas će prvi put nastupati i poznati džez / tango kvartet “Quadro Nuevo” te udaraljkaš Johannes Fischer. Prvi put ćemo i surađivati sa Zagrebačkim solistima i Hrvatskim Baroknom Ansamblom«, dodaje Yoko Hankel.

Više od 90 glazbenika, iz više od 28 nacija, bilo je dijelom ovog festivala, a veliki broj njih uvijek se rado vraća svirati pred zagrebačku publiku.

Glazbenici koji vole Zagreb

»Svi naši gosti jako vole biti u Zagrebu, kažu da je su kod nas atmosfera i publika fantastični. Često čujemo od njih da je naša publika posebno srdačna i topla«, objašnjava ravnateljica dodavši kako će se i ove godine ponuditi fantastična glazba – od baroka pa sve do suvremenih djela.

»Nadamo se da će biti što više ljudi u publici jer naš festival nudi jedinstvene izvedbe i pretpostavljamo da će naši koncerti biti, kao i uvijek, prepuni«, dodaje Yoko Henkel.

Cijene ulaznica iznose između 50 i 150 kuna, a dostupne su na festivalskoj blagajni u Hrvatskom glazbenom zavodu.

»Živimo u teškim vremenima i svaka kulturna manifestacija mora se boriti za svoju egzistenciju, još više nego inače. No, unatoč tome, ne smije se zaboraviti da je kultura ljudska potreba i hrana za dušu. Što se nas tiče, imamo našu vjernu zagrebačku publiku i doista smo se u naših deseta festivalskih godina pokazali kao jedna od najboljih kulturnih manifestacija na svjetskoj razini, tako da smo i dalje optimistični u vezi daljnjeg napredovanja festivala«, zaključuje Susanna Yoko Henkel.

I. Conjar

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni