Deset kandidata u utrci za gradonačelnika Zagreba

Deset kandidata u utrci za gradonačelnika Zagreba

S danom objave lista kandidata počinje izborna kampanja za lokalne izbore i traje do dan prije održavanja izbora, kada nastupa izborna šutnja. Lokalni izbori održat će se u nedjelju, 21. svibnja

»Izborno povjerenstvo Grada Zagreba zaprimilo je 10 kandidatura za gradonačelnika Zagreba te 21 kandidaturu, odnosno listu, za Gradsku skupštinu Grada Zagreba«, izjavio je Hini nakon završetka roka zaprimanja kandidatura potpredsjednik gradskog Izbornog povjerenstva, sudac Županijskog suda u Zagrebu, Dražen Jakovina.

Povjerenstvo je zaprimalo liste do 24 sata u četvrtak i do tog je roka pristiglo 10 kandidatura za gradonačelnike Zagreba. To su: Milan Bandić, Bruna Esih, Dean Golubić, Ivan Lovrinović, Marko Sladoljev, Sandra Švaljek, Drago Prgomet, Anka Mrak-Taritaš, Tomislav Tomašević i Ivan Valek. »Svaki kandidat ima i dva zamjenika gradonačelnika«, rekao je Jakovina.

Oni su za svoju kandidaturu morali prikupiti najmanje 5000 potpisa potpore od Zagrepčana. Jakvina kaže da su svi kandidati skupili više od tog potrebnog broja, što su i predočili Izbornom povjerenstvu te su potpisi poslani na provjeru Agenciji za podršku informacijskim sustavima i informacijskim tehnologijama (APIS IT) koja će provjeravati ime i prezime osobe koja je potpisala potporu, adresu i OIB.

»Kada se sve to u petak provjeri onda ćemo moći prihvatiti kandidature i objaviti kandidature za one kandidate koji imaju najmanje 5000 glasova birača«, objasnio je Jakovina.

Gotovo svi ti kandidati podnijeli su i kandidature, odnosno liste, za Gradsku skupštinu, a uz njih su kandidaturu za Gradsku skupštinu podnijele još neke stranke ili koalicije nekih stranaka tako da imaju ukupno zaprimljenu 21 kandidaturu, odnosno listu, za Gradsku skupštinu Grada Zagreba.

Na svakoj od tih lista istaknut je 51 kandidat i oni će također kroz sustav APIS-a biti provjereni da bi se utvrdilo ime i prezime i broj OIB-a. Liste će biti objavljenje u subotu, 6. svibnja.

S danom objave lista kandidata počinje izborna kampanja za lokalne izbore i traje do dan prije održavanja izbora, kada nastupa izborna šutnja. Lokalni izbori održat će se u nedjelju, 21. svibnja.

Povjerenstvo je od svih kandidata zaprimilo i podatke o otvorenom računu kako bi se moglo kontrolirati financiranje kampanje.

Milan Bandić predao je 67.000 sakupljenih potpisa za kandidaturu i liste. Kao pet prioriteta zemlje i grada istaknuo je demografiju, znanost i obrazovanje, zapošljavanje, poduzetništvo i obrtništvo, socijalnu pravednost i solidarnost te otvorenost i sigurnost grada.

HDZ-ov kandidat Drago Prgomet najavio je »pozitivnu kampanju«, s puno novih lica i projekata. Uvjeren je da će HDZ biti najjača stranka u Gradskoj skupštini te imati svog gradonačelnika.

Anka Mrak Taritaš na lokalnim izborima podržava koalicija SDP-a, HNS-a, HSS-a, HSU-a, Naprijed Hrvatska i Stranka umirovljenika.

Sandra Švaljek simbolički je predala svoju kandidaturu za gradonačelnicu točno u podne, ocijenivši kako je »krajnje vrijeme za promjenu vlasti u Zagrebu«. Predana je i listu za Gradsku skupštinu koja je zajednička lista Nezavisne liste Sandre Švaljek, HSLS-a, HKS-a i Zelene stranke.

Zagreb je NAŠ!, Nova ljevica, ORaH, Radnička fronta i ZA GRAD predali su kandidacijske liste za zagrebačku Gradsku skupštinu. Predstavili su se kao platforma progresivnih političkih stranaka koje se »nisu kompromitirale suradnjom s Bandićem, ali i s SDP-om, HDZ-om, HNS-om i HSLS-om«. (ZG-magazin / Hina)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni