Deset dana do Terry Fox Run-a

Deset dana do Terry Fox Run-a

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić pozvao je građane da se odazovu humanitarnoj utrci te da na Jarunu otrče krug solidarnosti

Na prvi dan jeseni, ove nedjelje, 23. rujna, trinaestu godinu za redom, na Jarunu će se održati utrka Terry Fox Run. Utrka ima za svrhu prikupljanje sredstava za istraživanje raka u Hrvatskoj i podizanje svijesti građana o toj bolesti. Program počinje u 14 sati, a start utrke bit će označen u 16 sati.

Ove godine prikupljena sredstva donirat će se Institutu Ruđer Bošković  i Klinici za dječje bolesti Zagreb u Klaićevoj ulici. U središnjem događanju ove humanitarne akcije, trci na Jarunu, mogu sudjelovati svi zainteresirani građani trčanjem, hodanjem, rolanjem i vožnjom bicikla ili već simboličnog novčanog iznosa od tri kune (iz fiksne), odnosno četiri kune pozivom s mobilne mreže na Metronetov humanitarni broj 060 800 400. Terry Fox Run u proteklih je 12 godina u Hrvatskoj okupio više od 50 tisuća sudionika, a prikupljeno je i donirano više od četiri milijuna kuna.

Spomenimo da se utrka svake godine trči u čast mladića Terry Foxa koji je oboljevši od raka izgubio nogu. Kako bi sakupio novac za liječenje 1980. godine krenuo je u trku po Kanadi koju je nazvao „Maraton nade“. Trčao je 143 dana po 42 kilometra dnevno no nažalost trku nije uspio završiti preminuvši u 22 godini.

terry_fox

U čast hrabrom Terryju njegova obitelj odlučila je nastaviti tradiciju i pokrenula  akciju sakupljanja novca za borbu protiv raka. Akcija se održava svake godine u kanadskim gradovima, a u organizaciji kanadskog veleposlanstva i u 67 zemalja diljem svijeta, među kojim je i Hrvatska.

Tradicionalna prodaja majica s vizualom akcije po simboličnoj cijeni od 50 kuna  održat će se u subotu, 15. rujna, s početkom u 12 sati ispred kafića Charlie u Bogovićevoj ulici, a svoj dolazak najavile su brojne osobe iz javnog života.

Otpravnik poslova u Veleposlanstvu Kanade u Republici Hrvatskoj Bill McCrimmon kazao je da u toj tradicionalnoj trci u Kanadi sudjeluje oko 100 tisuća trkača te naglasio da je impresioniran podrškom koju ta trka ima u Hrvatskoj. Istaknuo je da je od početka te trke, koja će se u svijetu održati po 32. put, prikupljeno 600 milijuna dolara te da je u Hrvatskoj do danas prikupljeno i donirano oko 4,5 milijuna kuna.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić pozvao je građane da se odazovu humanitarnoj utrci te da na Jarunu otrče krug solidarnosti.

Humanitarnu trku Terry Fox Run u Hrvatskoj organiziraju agencija MPG i Veleposlanstvo Kanade u suradnji s Hrvatskom ligom protiv raka, Zagrebačkim holdingom, hotelom Regent Esplanade Zagreb te agencijom Media Val, a održava se pod pokroviteljstvom Predsjednik Republike Hrvatske Ive Josipovića, Ministarstva vanjskih i europskih integracija, Ministarstva zdravlja i zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića. (zg-magazin)