Delegacija Gradske skupštine u posjetu saveznoj pokrajini Baden-Württemberg

Delegacija Gradske skupštine u posjetu saveznoj pokrajini Baden-Württemberg

„Baden-Württemberg je vodeći u proizvodnji solarnih panela te smo s predstavnicima Stuttgarta razgovarali o mogućnosti provedbe ovakvog projekta u Zagrebu i Hrvatskoj, i to do 2018. godine, kada će svaka nova zgrada morati biti energetski neovisna“, izjavio je Davor Bernardić

Predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Davor Bernardić i direktor Razvojne agencije Zagreb Frane Šesnić, na poziv gradskih vijeća Stuttgarta i Karlsruhea borave u posjetu njemačkoj saveznoj pokrajini Baden-Württemberg, gdje s predstavnicima lokalne vlasti razgovaraju o temama stambene i socijalne politike, zaštite okoliša, upoznajući se i s glavnim smjernicama velikog projekta izgradnje podzemnog kolodvora Stuttgart 21, vrijednog preko 6,5 milijardi eura. Delegaciji će se danas, u posjetu Karlsruheu,  priključiti i ministar zdravlja Rajko Ostojić.

Predsjednika Gradske skupštine Grada Zagreba i direktora Razvojne agencije Zagreb u Stuttgartu u srijedu primili su Roswitha Blind, predsjednica kluba zastupnika SPD-a u gradskom vijeću grada Stuttgarta, Dejan Perc predsjednik SPD-a grada Stuttgarta te Josip Juratović, zastupnik u njemačkom parlamentu – Bundestagu, s kojim je za njegova boravka u Zagrebu i posjeta Gradskoj skupštini Grada Zagreba u listopadu prošle godine dogovoren uzvratni posjet.

„Baden-Württemberg je vodeći u proizvodnji solarnih panela te smo s predstavnicima Stuttgarta razgovarali o mogućnosti provedbe ovakvog projekta u Zagrebu i Hrvatskoj, i to do 2018. godine, kada će svaka nova zgrada morati biti energetski neovisna. Također, ugradnja solarnih panela pokazala se višestruko korisnom jer smanjuje potrebu za električnim centralama, pokreće proizvodnju i zapošljavanje te u konačnici smanjuje račune potrošnje energije za krajnje korisnike“, izjavio je Davor Bernardić.

Druga tema sastanka bila je provedba zahtjevnog projekta izgradnje podzemnog kolodvora i spuštanja pruge „Stuttgart 21“, kojemu je cilj restrukturiranje željezničkog čvora u gradu radi povezivanja sa zračnom lukom i trasom Pariz – Strasbourg – Karlsruhe – Stuttgart – München – Beč – Budimpešta. Ute Vogt, članica Bundestaga, koja je predstavila projekt, istaknula je kako će se njime osloboditi velika površina koja će otvoriti mogućnost za novo, urbanističko oblikovanje grada.

„Ovaj projekt je ogledni primjer za Zagreb, u kojemu bi se spuštanjem pruge oslobodio veliki dio gradske površine, stavilo u funkciju neiskorišteno zemljište Gredelja, povezalo centar grada sa zračnom lukom te ubrzao promet na relaciji istok –zapad“, rekao je predsjednik Skupštine te dodao da bi se projekt mogao financirati dijelom iz europskih fondova te dijelom uz potporu Vlade, HŽ-a i Grada Zagreba.

„Modernizacija željeznice je projekt Zagreba za 21. stoljeće. Strateški je interes projekta, koji bi bilo moguće realizirati do 2030. godine, povezivanje Zagreba s europskim koridorom Bratislava-Pariz preko Beča do kojeg bi se vlakom stizalo za sat i pol“, izjavio je Bernardić ističući kako se na sastanku o spomenutome razgovaralo i s predstavnicima Deutche Bahna, najvećega europskoga željezničkog prijevoznika, koji je pokazao interes za ulaganje u Hrvatsku.

Molimo, priloženom fotografijom se koristiti uz oznaku: http://skupstina.zagreb.hr.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni