Debljina – rizičan čimbenik za obolijevanje od koronavirusa

Debljina – rizičan čimbenik za obolijevanje od koronavirusa

U povodu online seminara „Debljina, kronične nezarazne bolesti, geni, rizici i komplikacije bolesti Covid-19 danas je ispred Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ održana konferencija za novinare na kojoj su stručnjaci upozorili na uzročno-posljedične veze debljine i češćeg obolijevanja od bolesti Covid-19.

Prof. dr. Sanja Musić Milanović iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo ukazala da je čak 46 % osoba s prekomjernom tjelesnom težinom u riziku da budu pozitivni na Covid-19, za razliku od onih koji nemaju problema s debljinom. Kod njih je i značajno veći rizika za hospitalizaciju i da će završiti u jedinici intenzivnog liječenja i na respiratoru.

Najnovija istraživanja koja su vezana uz debljinu i rizike obolijevanja od kroničnih nezaraznih bolesti, ali i Covid-a 19 predstavio je prof. dr. Gordan Lauc.

Objasnio je da se kroz projekte koje su s više od 100 milijuna kuna sufinancirani iz EU fondova istražuju glikanske biomarkere koji bi mogli odigrati značajnu ulogu u prevenciji bolesti povezanih sa starenjem i prekomjernom tjelesnom težinom. Naglasio je da se analizom glikana može objektivno utvrditi jesmo li na putu razvoja bolesti te imaju li promjene životnog stila očekivane učinke.

Zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo i članica Upravnog odbora Zaklade „Hrvatska kuća srca“ dr. med. Ivana Portolan Pajić je istaknula da povećani rizik od težeg oblika bolesti Covid-19 imaju i osobe oboljele od kardiovaskularnih bolesti, ponajprije od arterijske hipertenzije i koronarnog sindroma.

Na povezanost Covid-19 i šećerne bolesti osvrnuo se doc. dr. Dario Rahelić iz Sveučilišne Klinike Vuk Vrhovac koji kaže da su osobe sa šećernom bolešću pod povećanim rizikom za razvoj teže kliničke slike, pogotovo ako imaju arterijsku hipertenziju i kardiovaskularne bolesti. Čak 80 % osoba sa šećernom bolesti tipa 2 su preuhranjene ili pretile, što dovodi do razvoja teže kliničke slike kad je riječ o Covidu-19. Apelirao je na dijabetičare da budu posebno oprezne u vrijeme Covid-19 pandemije te se cijepe protiv gripe, ali i protiv pneumokoka, jer pneumokokne infekcije mogu dovesti do njihove veće smrtnosti.

U Zavodu je održan i online seminar koji su organizirali Dom zdravlja Zagreb centar, NZJZ, Grad Zagreb i Udruga za prevenciju prekomjerne tjelesne težine.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni