Davor Pavuna: Voda – naš svakodnevni znanstveno-životni izazov

Davor Pavuna: Voda – naš svakodnevni znanstveno-životni izazov

Često smo dehidrirani, a organizam se mora hidrirati da bismo sve mehanizme održavali u imunitetnom stanju, često kazuje prof. Pavuna

Bio sam na kraju zemlje. Bio sam na kraju voda. Bio sam na kraju neba. Bio sam na kraju planina. Nisam pronašao ništa što mi nije prijatelj.

Navajo izreka

Iako važnost vode i njezina ljekovitost danas još uvijek zvuče kao alternativa, što smatra i hrvatski znanstvenik prof. dr. Davor Pavuna, činjenica je da stanovnici jednog francuskog sela u prosjeku žive 20 godina duže, a svi piju izvorsku vodu.

»Svi smo na studijima naučili što je H-O-H, kemijska molekula i kako je voda važna u životu, u zdravlju. Rotacijski stupanj slobode H-O-H molekule izuzetno je bitan za dinamiku ponašanja vode te se kolektivna dinamika klastera vode i vrtloga (bitnih za život) treba opisivati fraktalnom matematikom, a ne pojednostavljenim Bernoullijevim pristupom ‘tvrdih-kuglica’«, navodi Pavuna i dodaje:

»Ujedno, danas znamo i što je četvrto agregatno stanje vode (https://youtu.be/PtXgewzT1Fo) te moguću ulogu takve vode u energetici budućnosti. Štoviše, za biomedicinsko ponašanje vode te metabolizam je izuzetno važno shvatiti da rotirajuća, izvorska voda (često obogaćena kisikom) ima drugačija svojstva nego “kompresirana” voda iz slavine. Vrlo konkretnim primjerima pokazujem kako je ključno da si zaštitimo izvore pitke vode te da nerazumijevanje vode u našoj civilizaciji jest ozbiljan izazov za sve nas!«

Često smo dehidrirani, a organizam se mora hidrirati da bismo sve mehanizme održavali u imunitetnom stanju, često kazuje prof. Pavuna.

»Napitak mora biti što lužnatiji, a ne kiseo. Upravo limun vodu stvara lužnatom te onda ona ima drugačija biomedicinska svojstva. Ako hoćete pojačati preventivu, najbolje je koristiti prirodni med s malo cejlonskog cimeta. To nisu moji recepti, medicinari su to provjerili diljem svijeta. Budući da sam eksperimentalni fizičar i znanstvenik, sve sam provjerio na sebi i svojoj obitelji te mogu reći da zbog toga imam dobar imunitet«, tvrdi dr. Pavuna, koji je aktivan i u svjetskom odboru za kvalitetu voda te je upravo voda jedna od tema o kojoj često predaje.

Umjesto zaključka:

Treba podsjetiti na emisiju »Znanstveni krugovi« (HTV 1, 10. 1. 2014.) kada su gosti bili uvaženi znanstvenici, prof. dr. Davor Pavuna i dr. sc. Tomislav Jurendić.

Priredio: Ivan Remeta (Johnny)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni