Davor Pavuna: Fraktalna geometrija (matematika) kreacije je posvuda

Davor Pavuna: Fraktalna geometrija (matematika) kreacije je posvuda

Primjena fraktalne matematike na gotovo bilo kojem području znanosti u velikoj je mjeri u kašnjenju, tako da smo u vrlo ranim fazama nastanka novih znanstvenih uvida

Davor Pavuna

Nove tehnologije, npr. 3D tiskači nam danas omogućuju donedavno nezamislive opcije osobnog »kućnog dizajna« i proizvodnje te sam i osobno vrlo zainteresiran prodiskutirati cjelokupnost opcija te tehnologije. Ujedno, novo razumijevanje fraktalne prirode dinamike vode te mogućnost korištenja četvrtog agregatnog stanja vode u energetici, uz globalan napredak u korištenju sunčeve energije, uz sve ostale stare/nove energetske opcije, omogućuju nam optimističan pogled na bolju, održivu zelenu civilizaciju.

Fibonacci slijed je integralni dio fraktalne matematike. Matematika jest jedan od jezika, misterija svemira.

Sa kolegom Tomislavom Jurendićem izabrali smo Liku – najpoznatiju po travertinskim slapovima i 16 kaskadnih jezera – za Zakladu Teslin Svijet (Smiljan) / Tesla World Foundation. Za razliku od većine industrijskog svijeta, Lika je “raj” gdje je »voda još prirodno živa«. To je također rodno mjesto Nikole Tesle.

Naravno, fascinirani smo prirodom i vodom jer voda voli slobodu, a Priroda omogućava slobodu.

Zajedno smo radili na prvom “članku” o vodi (https://www.bib.irb.hr/606957, 2012), gdje smo ispitivali strukturiranu vodu u kontekstu fraktalne matematike.

Primjena fraktalne matematike u mnogim područjima znanosti je u velikoj mjeri u kašnjenju, tako da smo u vrlo ranim fazama nastanka potpuno novih znanstvenih uvida.

Samu riječ fraktal popularizirao je znanstvenik IBM-a Benoit Mandelbrot. Izraz »fraktalna« geometrija ne može se predstaviti klasičnom geometrijom (https://www.youtube.com/watch?v=nr86Mlb5DTw).

Mandelbrot je 1980. godine programirao računalo za crtanje matematičke jednadžbe i otkrio čitav »matematički svemir«. Po Mandelbrotu, prirodni objekti poput obalnih linija i drveća, oblaka i brokule ili lisa, te mnogih drugih objekata mogu se opisati pomoću fraktalne geometrije.

Profinjenija matematika

Fraktal je i geometrijski uzorak s geometrijskim i topografskim osobinama koji se minijaturno ponavljaju na finijim i finijim mjerilima.

Fraktalni predmeti su slični pod različitim stupnjevima povećavanja. Drugim riječima, kada pogledate bliže, vidite replikaciju cjeline. Ovo vrlo važno fraktalno svojstvo naziva se sličnost. Važna uloga u fraktalnoj geometriji je dimenzija.

Klasična (euklidska) geometrija bavi se »ravnim« aproksimacijama. Odlična je za opisivanje »neprirodnih pojava«, ali za mnoge prirodne pojave potrebna je mnogo rafiniranija/ profinjenija matematika, i ne samo fraktalna.

Vodene strukture (molekule vode i grozdovi) kao prirodni objekti mnogo su složenije nego što ih se može promatrati kao ‘standardnu’ jednodimenzionalnu ili trodimenzionalnu ili euklidsku geometriju. To bi trebao biti zadatak fraktalne geometrije.

Uostalom, cijeli Svemir je ispunjen fraktalnim spiralnim dizajnima, od galaktika do tajfuna, od vode do stanice ili oblika cvijeta…

Internet obiluje predivnim ilustracijama fraktala: https://www.pinterest.com/derella69/fractals/

Pa, uživajmo, otkrivajmo i zavolimo fraktale.

Za ZG-magazin: Davor Pavuna

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni