Davor Filipović je HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Zagreba

Davor Filipović je HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Zagreba

(Davor Filipović i Mislav Herman)

Predsjednik NO Hrvatskih šuma poručio je da Zagrepčanima nudi potpuni zaokret u upravljanju gradskim financijama, kao i promoviranje izvrsnosti. Jedan od prijedloga biti uvođenje sustavnog nagrađivanja u Gradskoj upravi i Holdingu i ocjenjivanje gradskih službenika

Ivana Vranješ

Davor Filipović u srijedu je u središnjici HDZ-a predstavljen kao kandidat stranke za gradonačelnika Zagreba. Odluka o izboru Filipovića donesena je jednoglasno na online sjednici Gradskog odbora HDZ-a.

Davor Filipović je rođen 1984. u Sarajevu te je izvanredni profesor na katedri Organizacija i menadžment Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. Predsjednik je Nadzornog odbora Hrvatskih šuma i Odbora za financije pri Gradskoj skupštini.

Čelnik zagrebačkog HDZ-a i predsjednik Gradske skupštine Mislav Herman novinarima je rekao kako u HDZ-u smatraju da je Filipović s obzirom na bogato iskustvo osoba koja može i koja će pobijediti na lokalnim izborima.

Čestitajući na izboru predsjednik Vlade Andrej Plenković je istaknuo da je Fiilipović kvalitetan kandidat koji je temeljito upoznat s politikama, problemima, otvorenim pitanjima i izazovima koji su pred glavnim hrvatskim gradom.

„Svojim angažmanom u Gradskoj skupštini u protekle četiri godine se vrlo kvalitetno pozicionirao, prepoznat je i razumije se u sve one teme koje su bitne za budućnost Zagrepčana, a ujedno svojom akademskom karijerom jamči da će dati izuzetan doprinos u razvoju grada”, zaključio je Plenković.

“Sinergijsko djelovanje Vlade i gradskog HDZ-a”

Filipović je istaknuo da je za njega iznimna čast biti HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Zagreba. Spomenuo je projekte koji su, kako je rekao, realizirani ili će biti realizirani na inicijativu HDZ-a, odnosno rezultat su “sinergijskog djelovanja Vlade i gradskog HDZ-a”.

„Kad pogledate unazad četiri godine možete vidjeti rekonstrukciju remetinečkog rotora financiranog s 320 milijuna kuna bespovratnih sredstava, 44 nova autobusa ZET-a financiranih sa 100 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Potpisan je ugovor za rekonstrukciju za 8 kilometara tramvajske pruge čije financiranje će iznositi 206 milijuna kuna bespovratnih sredstava, 22 milijuna kuna je za projektnu tehničku dokumentaciju Nacionalne dječje bolnice”, naveo je Filipović.

 Ustvrdio je da u proteklih četiri godine nije bilo HDZ-a u Gradu Zagrebu, sugrađani u Brezovici bi imali kompostanu, u Podsusedu reciklažno dvorište za otpad te Generalni urbanistički plan koji ne odgovara razvojnim potrebama.

Spomenuo je da je 22. ožujka Zagreb pogodio razorni potres istaknuvši kako je u proteklom razdoblju Grad potreslo i neodgovorno upravljanje financijama i gradskom imovinom što je rezultiralo s 1,3 milijarde kuna manjka u proračunu. Stoga je iznos dospjelih, a neplaćenih računa prešao 750 milijuna kuna. Filipović je pozvao građane da daju potporu HDZ-u na lokalnim izborima, kako je rekao, za uspješnu obnovu Zagreba i transparentno vođenje gradskih financija…

O optužbama da je “alibi” kandidat

Na upit novinarke ZG-magazina što kao mogući gradonačelnik Zagreba može konkretno ponuditi građanima Filipović je odgovorio da im nudi potpuni zaokret u upravljanju gradskim financijama, kao i promoviranje izvrsnosti. „Ljudima nudim da budu ponosni što žive u gradu Zagrebu , da to bude grad po mjeri svih, da imaju priliku raditi, da mogu ostvariti maksimum onoga što žele”, kazao je Filipović. Spomenuo je da će jedan od njegovih prijedloga biti uvođenje sustavnog nagrađivanja u Gradskoj upravi i Holdingu.

„Mislim da bilo sasvim u redu da se ocjenjuju i gradski službenici i da to na neki način utječe na njihovu plaću”, poručio je Filipović.

Novinare je zanimalo i kako komentira izjavu oporbe da je “alibi kandidat” za ponovnu koaliciju s gradonačelnikom Milanom Bandićem.

„To je još jedna promašena teza oporbe. Što trenutno imamo od kandidata? Čovjeka koji je preko 20 godina na vlasti, koji je kad se dogodio potres poslao građanima poruku da su oni za to krivi”, rekao je Filipović. Spomenuo je i drugog kandidata Tomislava Tomaševića za kojeg je rekao da ga osobno poštuje, ali se zapitao čime se bavio, kakav je sustav vodio da bi mogao biti ozbiljan kandidat za gradonačelnika Zagreba.

„ Ako su to pravi kandidati za gradonačelnika onda sam 100 % alibi kandidat”, zaključio je Filipović.