David Bowie izgubio bitku s rakom

David Bowie izgubio bitku s rakom

Blackstar je Bowiev 27. studijski album i broji sedam pjesama. Kritičari ga već ocjenjuju »najinovativnijim« dosad. Naslovna pjesma traje desetak minuta i govori o smrti i religiji

Britanski glazbenik David Bowie preminuo je u nedjelju 10. siječnja 2016., nepuna dva dana nakon svog 69. rođendana, nakon 18 mjeseci borbe s rakom, prenio je BBC. Vijest o smrti potvrdio je Bowiev sin, a informacija je prenesena i na glazbenikovim društvenim mrežama.

»David Bowie umro je u miru okružen svojom obitelji nakon 18 mjeseci hrabre borbe s rakom«, stoji u današnjoj objavi na Facebook stranici u kojoj se mnogobrojne obožavatelje koji suosjećaju s obitelji da poštuju privatnost obitelji u vrijeme žalovanja.

david_bowieDavid Bowie, rođen kao David Robert Jones (Brixton (London), 8. siječnja 1947. – 10. siječnja 2016.), bio je britanski rock glazbenik, skladatelj, glumac, producent, aranžer i glazbeni tehničar.

Glazbeno je bio aktivan punih pet desetljeća i vječno sklon mijenjanju glazbenog stila i imidža, a njegov rad i inovacije naročito postaju specifične od 1970. godine. Svoju međunarodnu slavu stekao je svojim glam rock albumom The Rise and Fall of Ziggy Stardust and Spiders From Mars iz 1972. godine, paralelno s kojim se pojavljuje i link Ziggy Stardust – izvanzemaljska rock zvijezda i glazbenikov alter ego. Tri godine kasnije postigao je prvi veliki uspjeh u Americi singlom Fame.

Nakon »Ziggy Stardust« faze uslijedile su soul, funk te »Berlinska« era, a zatim new wave, pop faze te eksperimentiranje s elektroničkom glazbom.

“Ziggy Stardust”

Među njegovim nezaboravnim pjesmama su ipak one nešto starije poput Let’s Dance iz 1983, Space Oddity, Heroes, Changes, Under Pressure, China Girl, Modern Love, Rebel, Rebel, All the Young Dudes, Panic in Detroit, Fashion, Life on Mars, Suffragette City

“Heroes”

Bowie se pojavljivao na filmu kao vrlo uspješan glumac, video redatelj i vizualni umjetnik. Zbog heterokromije (različite boje šarenica) dobivao je neobične filmske uloge.

Čovjek koji je pao na zemlju (1976.), Labirint (1986.) Apsolutni početnici (1986.), Čovjek-slon (1980.) i dr. samo su neka od njegovih filmskih ostvarenja. U filmu The Prestige iz 2006. igrao je Nikolu Teslu.

Svoj posljednji album Blackstar koji je dobio pohvale kritičara, Bowie je objavio upravo na svoj rođendan u petak, a posljednji javni nastup uživo bio mu je na dobrotvornom koncertu u New Yorku 2006. godine.

Blackstar je Bowiev 27. studijski album i broji sedam pjesama. Kritičari ga već ocjenjuju »najinovativnijim« dosad. Naslovna pjesma traje desetak minuta i govori o smrti i religiji. Slična je i pjesma Lazarus, koju je Bowie napisao za istoimeni mjuzikl Iva van Hovea, kojom je prošli mjesec najavio novi album. (B. J / zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni