Daruvarski Ginko se natječe za Europsko stablo godine

Daruvarski Ginko se natječe za Europsko stablo godine

Najstarije stablo Ginko bilobe u Hrvatskoj finalist je natjecanja za titulu Europskog stabla 2020. godine, a nalazi se u konkurenciji 16 šesnaest stabala iz cijele Europe. Natjecanje već 10 godina provodi organizacija Tree of the year, a nadahnuto je češkim natjecanjem za Stablo godine. U potrazi za stablima sa zanimljivim pričama, ove se godine našao i veličanstveni daruvarski ginko. Podsjetimo, prošlogodišnji hrvatski kandidat bila je Gupčeva lipa.

Stablo staro 242 godine smjestilo se u istočnom djelu Daruvara, ispred dvorca grofa Jankovića i najstarije je i najveće stablo takve vrste u Hrvatskoj.

Ispred južnog ulaza u dvorac Antuna Jankovića, nalaze se dva primjerka listopadnog drveta Ginkgo biloba, ženski i muški primjerak, porijeklom iz zapadne Kine. Nalaze se u dvorskom perivoju koji je nastajao usporedno s gradnjom dvorca, a završen je 1780. godine.

To je najstarija vrsta drveća na Zemlji, koja postoji više od 200 milijuna godina. Drvo u Daruvaru je najveće i najstarije u Hrvatskoj, a drugo najstarije u Europi. Muški primjerak Ginkga bilobe građani još nazivaju i Adam, a on svojom raskošnom krošnjom i opsegom debla većim od sedam metara uživa zaštitu kao hortikultuni spomenik kao pojedinačno stablo. Inače Ginkgo može narasti do 30 metara visine i 9 metara u širinu.

Za razliku od muškog primjerka, ženski primjerak je visok i vitak. Ginkgo biloba je dvodomna biljka, cvate od travnja do svibnja, a sjemenje je zrelo od listopada do studenog.

Glasanje je otvoreno od 1. veljače i trajat će do 29. veljače 2020. godine. Rezultati će biti objavljeni na ceremoniji dodjele nagrada u Bruxellesu 17. ožujka gdje će pobjednicima biti dodijeljene nagrade.

Glasati možete na: www.treeoftheyear.org/vote (ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni