Darovitim mladim sportašima dodijeljene Nagrade Dražen Petrović

Darovitim mladim sportašima dodijeljene Nagrade Dražen Petrović

Nagradu za najuspješniju sportašicu mlađih dobnih kategorija dobila je streljačica Valentina Gustin, a za najuspješnijeg sportaša mlađih dobnih kategorija izabran je tenisač Borna Ćorić

Na prigodnoj svečanosti u Muzejsko-memorijalnom centru Dražen Petrović, darovitim mladim sportašima i ekipama u četvrtak je uručena Nagrada Dražen Petrović za 2015. godinu. Nagrada se već devetu godinu zaredom dodjeljuje darovitim mladim sportašima i ekipama za izvanredne sportske rezultate, a nosi ime legendarnog košarkaša Dražena Petrovića jednog od najboljih svjetskih košarkaša i nositelja triju olimpijskih odličja (OI Los Angeles 1984., Seoul 1988. i Barcelona 1992.). Nagrada je prvi je put dodijeljena 2007. godine. Nagrađeni dobivaju pisanu povelju sa stiliziranim likom Dražena Petrovića te novčani iznos (od 2000 do 20.000 kuna bruto).

Nagradu za najuspješniju sportašicu mlađih dobnih kategorija dobila je streljačica Valentina Gustin osvajačica srebrne medalje na Svjetskom kupu u Münchenu u zračnoj puški i brončane medalje na Europskom juniorskom prvenstvu Arnhemu.

Za najuspješnijeg sportaša mlađih dobnih kategorija izabran je tenisač Borna Ćorić, polufinalist ATP turnira u Nici, Dubaiu i Baselu, a krajem 2014. imenovan je ‘ATP star of tomorrow’.

Hrvatska kadetska judo reprezentacija, u sastavu Karla Prodan, Tihea Topolovec, Lara Kliba, Dora Bortas, Matea Brletić, Lucija Babić, Iva Oberan, Lea Gobec, proglašena je najboljom ženskom ekipom u mlađim dobnim kategorijama. Judašice su ekipne osvajačice srebrnih medalja na Europskom kadetskom prvenstvu u Sofiji i Svjetskom kadetskom prvenstvu u Sarajevu.

Najboljom muškom ekipom proglašena je Hrvatska juniorska košarkaška reprezentacija u sastavu Ante Toni Žižić, Roko Badžim, Ivan Majcunić, Marko Arapović, Borna Kapusta, Nik Slavica, Ivica Zubac, Ivan Karačić, Goran Filipović, Luka Božić, Ivan Vraneš koji su osvojili srebrnu medalju na Svjetskom prvenstvu U19 u Grčkoj.

Skakači u vodu Hrvoje Brezovac i Juraj Melša dobitnici su nagrade u kategoriji najuspješniji sportski par, štafeta ili posada. Hrvoje i Juraj su osvajači 4. mjesta na Europskim igrama u Bakuu, što je ujedno bilo i Europsko juniorsko prvenstvo.

Skijašica Lana Zbašnik dobitnica je nagrade u kategoriji najveće nade hrvatskog sporta. Lana je osvojila prvo mjesto u veleslalomu na Trofeju Topolino (što je neslužbeno SP za kadete), a trenutno se nalazi na pripremama na Zermattu.

Sportašem najvećom nadom hrvatskog sporta proglašen je tenisač Duje Ajduković koji je na Europskom prvenstvu U14 osvojio prvo mjesto te je 3. na Rang listi Tenis Europa U14.

O kandidatima koje su predložili nacionalni sportski savezi odlučio je Odbor u sastavu Ivo Goran Munivrana, Sandra Mandir, Marijan Klanac (HOO), Vinko Knežević, Nikola Lipovac, Dea Redžić (Hrvatski zbor sportskih novinara), Ana-Marija Bujas Čelan, Išvan Varga, Natko Zrnčić Dim (Komisija sportaša) te Dubravko Šimenc, Martina Zubčić, Tamara Boroš (Hrvatski klub olimpijaca) te predsjednik Odbora, predstavnik Sportskih novosti Zvonimir Boban.

Na svečanosti je također uručena „Nagrada predsjednika Međunarodnog olimpijskog odbora – MOO mladima za fair play gestu“ za 2013. godinu mladoj hrvatskoj jedriličarki Hani Dragojević, a nagradu joj je uručio predsjednik Svjetskog fair play odbora dr Jeno Kamuti.

Naime, na jedriličarskoj regati za mlađe kadete Hana Dragojević spasila je dječaka Marka Smolića čija se jedrilica prevrnula, a on ostao zarobljen u konopcima. Iako je bila u vodećoj poziciji, Hana je promijenila smjer, približila se Markovoj jedrilici, skočila u more te ispravila prevrnutu jedrilicu, a Marka oslobodila konopaca.

HOO_nagradeSvečanosti je, među ostalim visokom uzvanicima, prisustvovao je i gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić koji je poručio da su ove djevojke i mladići pravi su uzori svim mladim ljudima i dodao kako će Grad Zagreb uvijek bio i biti će uz mlade sportaše.

Ovogodišnjim dobitnicima nagrada čestitke je uputila i Biserka Petrović naglasivši kako su najveće bogatstvo naše zemlje te kako se nada da će svatko od njih krenuti Draženovim stopama i uspješno nastaviti svoje sportske karijere. (hoo / zagreb.hr)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni