Darko Glamuzina: Drugi zakon termodinamike

Darko Glamuzina: Drugi zakon termodinamike

Nedavno je u biblioteci Ambrozija kao 555. po redu objavljen knjiga zagrebačkog nakladnika VBZ-a, roman Drage Glamuzine Drugi zakon termodinamike. Knjiga suvremenog hrvatskog pisca, urednika kod ovoga nakladnika, izdana je u kvalitetnoj opremi za višekratna čitanja (što inače nije čest slučaj kod izdavača).

Akteri u ovom romanu na prigodnom skupu jedne večeri pričaju, otkrivaju svoje najskrivenije tajne. Pisci i kulturnjaci iznose sjećanja kojih se srame, boje, koja ih teško pritišću, između prisustva Jonathana Franzena, svjetski poznatog književnika koji je nedavno boravio u Zagrebu i povremene pojave Zorana Ferića, jednog od najpopularnijih domaćih pisaca već niz godina.

Sjećanja su tegobna, brutalna, obilježena seksom, zločinima, lošim životima, upitnim trajanjima, nedostatkom svega i svačega.

Kraj ove proze završava premlaćivanjem jednog sudionika skupa od strane grupe lokalnih huligana i posve mirnim promatranjem ovoga nemilog događaja drugog sudionika istog ispovjednog skupa.

Junaci ove priče vjerojatno nisu svjesni situacije u kojoj se nalaze. Zaglavljeni su u nepromjenjivom trenutku nakon prošlosti koja se dogodila i njih obilježila, u kratkom vremenskom razdoblju sadašnjost i između budućnosti za koju se ne zna hoće li se uopće dogoditi, a dogodi li se – bit će tamna.

Junaci Drage Glamuzine iskreno svjedoče o sebi i svom vremenu, nemilosrdnom vremenu i roman se čita u jednom dahu.

Istaknuo bih kako je veličina ove proze posve primjerena današnjem čovjeku i čitatelju. Oko 150 stranica, ni previše, ni premalo, taman koliko treba.

Miroslav Pelikan

Dijeli
KOMENTARI
  • comment-avatar
    pozitivac 02/08/2021

    Sve sadržajniji “Zg-magazin”. Sada već objavljuje i prikaze knjiga. Svaka čast.

  • Odgovori

    You have to agree to the comment policy.