Dario Cebić – uspješni glazbenik iz Dugog sela osvojio još jednu međunarodnu nagradu

Dario Cebić – uspješni glazbenik iz Dugog sela osvojio još jednu međunarodnu nagradu

Radi se o doktoru glazbenih znanosti, profesoru kompozicije i pijanistu koji je samo u posljednje četiri godine dobio više od 30 nagrada i priznanja u Hrvatskoj i u svijetu

Dario Cebić, mladi hrvatski skladatelj iz Dugog Sela dobitnik je prve nagrade sa skladbom „Kammersinfonie“ na natjecanju „Amigdala International Music Competition ‘Giuseppe Raciti’ Award“ u Italiji.

Ovaj doktor glazbenih znanosti, profesor kompozicije i pijanist samo je u posljednje četiri godine dobio više od 30 nagrada i priznanja u Hrvatskoj i u svijetu. Posebno se ističu prvo mjesto na Međunarodnom natjecanju iz kompozicije u Beču 2012. godine za skladbu „Sextet for flute, clarinet, violin, violoncello, percussion and piano“, a za istu je skladbu primio i specijalnu nagradu na Međunarodnom natjecanju iz kompozicije u New Yorku 2013. godine.

Treba spomenuti i drugu nagradu Hrvatskog sabora kulture 2012. godine za skladbu „Tension – for wind orchestra“, nagradu Ministarstva kulture Republike Hrvatske 2013. godine za „1. simfoniju – Mistična za veliki orkestar“, te u Velikoj Britaniji 2011. godine nagradu za „Rovinjski Nocturno“.

Na Međunarodnom natjecanju iz kompozicije „InterArtia“ 2014. godine u Grčkoj osvojio je prvu nagradu s djelom „Dugoselske impresije“ za komorni orkestar.

Mladi pijanist je kompoziciju usavršavao kod jednog od najpoznatijih skladatelja 20. stoljeća – Karlheinza Stockhausena, a postdiplomski studij kompozicije završio je u klasi prof. Michaela Obsta na Sveučilištu u Beču gdje je završio i doktorski studij iz glazbenih znanosti s kompozicijom. Specijalizaciju iz kompozicije završio je 2014. godine kod prof. Martijna Paddinga na Kraljevskom konzervatoriju u Nizozemskoj. (zg-m)