Dario Cebić pobijedio na jednom od najvećih natjecanja iz kompozicije

Dario Cebić pobijedio na jednom od najvećih natjecanja iz kompozicije

(Naslovna fotografija: Dario Cebić, Muzički informativni centar)

Hrvatski skladatelj, doktor glazbenih znanosti  i glazbeni pedagog iz Dugog Sela, Dario Cebić pobijedio je na jednom  od najvećih natjecanja iz kompozicije.

Cebić je odnio pobjedu sa sa skladbom „Sonata No. 2″ za violinu solo, na „15° Concorso Internazionale di Composizione” u Bariju. Drugo mjesto je osvojio Hu Zhixuan iz Kine, a treće mjesto Stefania Rubini iz Italije.

Skladatelj Dario Cebić dosad je osvojio brojne nagrade. Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić uručio mu je 2010. Nagradu Grada Zagreba za doprinos razvoju i promicanju glazbenih vrijednosti i umjetnosti. Na Međunarodnom natjecanju skladatelja u Beču 2012. osvojio je prvu nagradu, kao i u na natjecanju u Volosu 2013. i 2014. Najvišu nagradu primio je i na Međunarodnom natjecanju u skladanju »InterArtia« 2014. i 2015. Iste godine, Zagrebačka županija, nagrađuje ga za promicanje Zagrebačke županije u svijetu. Dobitnik je poticaja Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa te Ministarstva kulture za 2013. godinu kao i posebnog priznanja Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga. Također, dobitnik je prestižne glazbene nagrade »Glazbenik godine 2014.« koju dodijeljuje Međunarodna umjetnička akademija u New Yorku. Na Međunarodnom skladateljskom natjecanju u Bariju i Natjecanju »Giuseppe Raciti« osvaja najviše nagrade publike i glazbenog žirija.

Osnovnu i srednju glazbenu školu Cebić je pohađao u Zagrebu, gdje je učio svirati glasovir i violinu. Nakon toga studirao je skladanje, dirigiranje, glazbenu kulturu, glazbene znanosti, glazboslovlje i glazbenu teoriju. Iz svih područja je u razdoblju od 2005. do 2010. primio doktorate ili diplome. Na Glazbenom sveučilištu u Grazu 2012. doktorirao je glazbene znanosti, nakon čega je u Beču upisao poslijediplomski studij u klasi profesora Michaela Obsta. Glazbene znanosti, analize i tehniku suvremene kompozicije usavršavao je na Visokoj glazbenoj školi Hannsa Eislera u Berlinu.

Nastupao je na preko 60 glazbenih festivala u više od 30 država svijeta. Skladao je 11 simfonija i više koncerata za glasovir i orkestar. Njegove se skladbe izvode širom svijeta.

U posljednjih mjesec dana ove godine njegove nove skladbe doživjele su praizvedbe na Muzičkim Akademijama u Grazu, Beču i Torinu.

(Zg-magazin)