Danko Friščić izlaže u Galeriji Vladimir Filakovac

Danko Friščić izlaže u Galeriji Vladimir Filakovac

Istaknuti suvremeni hrvatski likovni umjetnik, akademski slikar i profesor na zagrebačkoj ALU, Danko Friščić predstavlja se novom samostalnom izložbom 4. otok Dr. Moreaua koja će biti otvorena u ponedjeljak, 9. svibnja u zagrebačkoj Galeriji Vladimir Filakovac u Dubravi. Izložba ostaje otvorena do 2. lipnja 2022.

Izložba je potaknuta prozom H. G. Wellsa Otok doktora Moreaua (1896.) o preobrazbama životinja u nisko inteligentna bića, na dalekom otoku. Proza koja je svojedobno izazvala brojne kontroverze. Ne zaboravimo spomenuti i filmska uprizorenja.

No, Friščić se samo formalno poziva na Wellsa u kreiranju svojih čudesnih i čudnovatih, zastrašujućih i odioznih likova izloženih na ovoj neobičnoj i izazovnoj izložbi. On, slikar, čovjek jednostavno portretira svijet, u globalu, sve do onog minimalnog prostora koji ga neposredno okružuje.

Jer svijet nije lijep, nije krasota s razglednice, on je sličniji užarenim očima iskrižanih monstruma, užasnih bioloških konstrukcija.

Svijet koji ponekad živi, poput lagano klizećih sati na oštrici nuklearnog uništenja, bez mogućnosti povratka.

Dr. Moreau nije nestao, on živi u mislima i sjećanjima, u pokušajima i ostvarivanjima, on kontinuirano proizvodi svoja nakaradna bića kroz ljudska htijenja i želje, neprestano u potrazi za otkrićem tajanstvenih šifri vječnoga života, kao produkt ovoga i ovakvoga svijeta kako ga slikar i vidi i doživljava.

Složeni slikarski opus Danka Friščića oduvijek je bio trpkog okusa. Ponekad tek malo nježniji, zapleten bojama, ponekad grub i radikalan, uvijek promišljajući i stalno samosvojan, potpuno svoj, izdvojen kao pojava, kao autor.

Miroslav Pelikan

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni