Dani zdravstvenih karijera: Budući liječnici žele bolju organizaciju zdravstvenog sustava

Dani zdravstvenih karijera: Budući liječnici žele bolju organizaciju zdravstvenog sustava

„Od 600 liječnika koji su otišli iz Hrvatske 42 posto su liječnici mlađi od 30 godina“, istaknuo je doktor Goluža. Naglasio je kako se trebaju donijeti mjere da se taj položaj poboljša, jer će u protivnom Hrvatska izgubiti veliki broj mladih liječnika što će ugroziti funkcioniranje domaćeg zdravstvenog sustava

Ivana Vranješ

Centar za planiranje zanimanja u biomedicini i zdravstvu Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu 11. i 12. svibnja u Školi narodnog zdravlja „Dr. Andrija Štampar“ održava konferenciju Dani zdravstvenih karijera u Republici Hrvatskoj.

Konferencija je organizirana kako bi se studenitima završnih godina Medicinskog fakulteta pružile informacije koje će im omogućiti pronalazak radnog mjesta u hrvatskom zdravstvenom sustavu te razvoj njihove profesionalne karijere. Studentima su mogućnosti zaposlenja i prednosti koje pri zaposlenju nude predstavili Klinički bolnički centar Rijeka, Opća bolnica Bjelovar, Opća bolnica „Ivo Pedišić“ Sisak, Opća bolnica Pakrac i Klinička bolnica Sveti duh.

Na svečanom otvorenju sudionike skupa je pozdravio ministar zdravstva Milan Kunjundžić koji je rekao da su za visoku kvalitetu hrvatske medicine zaslužni entuzijazam, kvaliteta rada, edukacije hrvatskih liječnika i medicinskih sestara.

Kujundžić: Vjerujem da ćemo liječiti hrvatski narod visokokvalitetnom medicinom

„Kroz hrvatsku povijest nikada nismo imali krizu etičnosti, požrtvovnosti ni krizu kompletnog medicinskog znanja koju dajemo pacijentima. Vjerujem da ćemo i dalje liječiti hrvatski narod visokokvalitetnom medicinom, požrtvovnošću, etičnošću odabirom medicinske struke kao zanimanja koje s jedne strane daje najuzvišenije, pomoć drugima koja je važnija od zarađene plaće, a s druge strane da ćemo svi zajedno znati cijeniti koliko znači medicinska struka. Da ćemo znati vrednovati to zvanje i da će mladi liječnici ostajati u Hrvatskoj te moći razvijati svoju karijeru i pristojno živjeti od plaće te vidjeti u Hrvatskoj budućnost svoje djece“, istaknuo je ministar Kunjundžić. Poručio je kako vjeruje u mlade liječnike i u hrvatsku medicinu.

Ravnateljica Opće bolnice Vukovar Vesna Bosanac je naglasila kako je na kraju svoje profesionalne karijere ponosna i zadovoljna što je sa svojim kolegama postigla u Vukovaru i vukovarskoj bolnici.

 „Uspjeli smo jer smo izabrali pravo zvanje, što smo svoj život posvetili pomaganju ljudima. Naša volja i želja da pomognemo drugima bila je jača od rata, političkih pregovora i dogovora. Uspjeli smo se vratiti u Vukovar i pružiti ljudima najkvalitetniju zdravstvenu zaštitu i skrb“, rekla je doktorica Bosanac. Poručila je studentima da nema ograničenja ako se želi pomagati drugima.

„ Znanje koje ste stekli na fakultetu daje vam dobru bazu. Ako imate volju i želju možete kvalitetno živjeti i doživjeti mnoga zadovoljstva kroz profesionalni vijek u Republici Hrvatskoj“, istaknula je doktorica Bosanac.

Mogućnost za profesionalnu karijeru u Hrvatskoj vidi studentica pete godine Medicinskog fakulteta Kristina Stamenković iz Zadra.

„Dvoumila sam se između medicine i psihologije, ali sam na kraju ipak odabrala medicinu i željela bih specijalizirati psihijatriju. Ne bih se baš složila da je položaj liječnika Hrvatskoj tako loš. Mladi liječnici mogu puno naučiti. Nije kao što je u inozemstvu, ali se može napredovati. Nadam se da će položaj liječnika biti i bolji. Ako netko od liječnika odluči otići u inozemstvo dobro je da to učini kako bi stekao nova znanja, ali i da se vrati te da ta znanja primjeni u korist hrvatskog društva“, rekla je studentica. Dodala je kako bi u početku voljela raditi u zdravstvenoj ustanovi u nekom manjem mjestu, gdje bi imala mogućnost da bolje stekne iskustva.

“Moglo bi i bolje”

Student šeste godine medicine Martin Oroz iz Petrinje smatra da položaj mladih liječnika može biti i bolji te da je potrebno zdravstveni sustav bolje organizirati. Smatra kako su nužne i neke pogodnosti za mlade liječnike.

„Ministarstvo i država trebaju više djelovati, poduzeti neke mjere da se mladi liječnici zadrže u Hrvatskoj, da se privuku u manje naseljena područja“, rekao je student koji svoju budućnost vidi u Hrvatskoj.

Natporučnica Tena Damjanović svoju budućnost kao liječnica vidi u Hrvatskoj vojsci.

„Završila sam pripravnički staž u Hrvatskoj vojsci i sada me čeka državni ispit. Odlučila sam biti liječnica u HV-u, jer sam nakon šest godina fakulteta trebala neku promjenu, a uvjeti u vojsci su jako dobri te mogu malo začiniti svoju struku i baviti se onim što me zanima, a ipak malo na drugačiji način. U vojnim ambulantama malo drugačije radimo, imamo puno terena, postoji mogućnost odlaska u neku mirovnu misiju u inozemstvo i postoji puno mogućnosti za napredovanje u struci. Naime, u vojsci se liječnici cijene, u civilu smo deficitarna struka, a u vojsci pogotovo“, istaknula je mlada liječnica. Dodala je kako razumije one liječnike koji odlaze u inozemstvo, ali se pretjerano ne slaže s tim odlaskom mladih liječnika. Smatra da postoji puno razloga za ostanak u Hrvatskoj, ali se svi moramo potruditi da bude bolje.

Na položaj mladih liječnika u Hrvatskoj se osvrnuo predsjednik Hrvatske liječničke komore Trpimir Goluža.

„Najbolje o položaju mladih liječnika u Hrvatskoj govori činjenica da Hrvatsku dominantno napuštaju mladi liječnici. Od 600 liječnika koji su otišli iz Hrvatske 42 posto su liječnici mlađi od 30 godina. Iz toga se može zaključiti da je položaj mladih liječnika trenutno nedovoljno dobar“, istaknuo je doktor Goluža. Naglasio je kako se trebaju donijeti mjere da se taj položaj poboljša, jer će u protivnom Hrvatska izgubiti veliki broj mladih liječnika i ugrozit će se funkcioniranje zdravstvenog sustava u Hrvatskoj.

Opterećuje ekstremno veliki prekovremeni rad

„Prije svega trebalo bi poboljšati kompletnu organizaciju zdravstvenog sustava, počevši od boljih uvjeta rada, da liječnici mogu napredovati u smislu vlastite profesionalne ambicije, treba se povećati broj izvršitelja u sustavu da liječnici nisu opterećeni ekstremno velikim prekovremenim radom. Trebaju se poboljšati primanja liječnika, djelovati da se ojača pravna sigurnost liječnika i da im se omogući stručno napredovanje”, rekao je doktor Goluža.

Naglasio je kako je Hrvatska liječnička komora napravila i određene mjere te je što se tiče stručnog usavršavanja povučeno 30 milijuna kuna iz Europskog fonda za stručno usavršavanje, a dva milijuna kuna Komora je dala iz svog budžeta za inozemno stručno usavršavanje bolničkih specijalista.

„U smislu pojačanja pravne zaštite liječnike smo osigurali policom osiguranja pravne zaštite te omogućili dopunsko zdravstveno osiguranje, a imamo i niz mjera od stipendiranja djece pokojnih naših članova, dajemo jednokratnu pomoć u izvanrednim situacijama i slično“, istaknuo je Goluža.

Saborska zastupnica Ines Strenja Linić (MOST) smatra da položaj mladih liječnika i drugih zdravstvenih djelatnika u Hrvatskoj je lošiji nego što je bio prije nekoliko godina.

„Unatoč upozorenjima Komore medicinskih sestara, Hrvatske liječničke komore te i s razine Sabora smo pokušali otvarati tematskim sjednicama pitanja profesionalne karijere, položaja medicinskih sestara, odlasku liječnika, a konačni zaključak izvršne vlasti je prijedlog novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti u kojem za mlade liječnike nije ponuđeno ništa novo. Isto tako nije se uspjelo riješiti obrazovanje medicinskih sestara, one i dalje nemaju prepoznate sve svoje kompetencije, niti mogu dobiti pravedno vrednovanje svojeg usavršavanja nakon srednjoškolskog obrazovanja i prvostupništva. Izvršna vlast je imala mogućnost, imamo zakon na koji je došlo stotine primjedbi”, istaknula je.

Ako se to ne popravi to će biti još jedna poruka mladim liječnicima i svim medicinskim djelatnicima da se na njih u Hrvatskoj ne računa i da slobodno mogu otići, smatra naša sugovornica. “Nažalost, to je realnost”, istaknula je Ines Strenja Linić. Također smatra kako se ministar Kujundžić drugačije trebao postaviti prema ljudskim resursima bez kojih nije moguće organizirati zdravstveni sustav.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni