Dani zagrebačkih jagoda

Dani zagrebačkih jagoda

Otvoreni su Dani zagrebačkih jagoda na Tomislavcu, 18. po redu. Zagrebačke jagode bit će moguće kupiti do 15. lipnja na 80-ak frekventnih mjesta u gradu.

“Imamo najkvalitetnije jagode u Hrvatskoj i Zagrepčani to znaju. Zato će u narednih mjesec dana obogatiti svoje trpeze Jagodicom Purgericom”, rekao je gradonačelnik Milan Bandić na otvorenju tradicionalnih Dana zagrebačkih jagoda.

Jagodica Purgerica je uzgojena na širem gradskom području, na zagrebačko tržište stiže svježe ubrana tako da joj od trenutka branja do serviranja na nečijem stolu treba svega nekoliko sati. To je bitna razlika od onih jagoda koje stižu izdaleka, koje se moraju ubrati daleko ranije prije nego su spremne za konzumaciju, a na kakvoći u određenoj mjeri gube u transportiranju.

“Prije dvije godine brendirali smo zagrebačku jagodu”, podsjetio je predsjednik Udruge uzgajatelja jagoda Grada Zagreba Marijan Herceg dodavši kako sve Jagodice Purgerice moraju zadovoljavati visoke kriterije kvalitete, pri čemu je posebno istaknuo ispitivanje jagoda na ostatke pesticida, koje provode jedini u Hrvatskoj.

Gradonačelnik Bandić je objasnio kako je, na 70 hektara, 51 proizvođač posadio ukupno 2.800.000 sadnica jagoda, što Zagreb čini najvećim proizvođačem jagoda u Hrvatskoj, obećavši proizvođačima da potpora Grada neće izostati niti ubuduće. Proizvođače je također zamolio da budu socijalno osjetljivi kad su u pitanju cijene a Zagrepčane je pozvao da uživaju u svježim domaćim jagodama.

Dani zagrebačkih jagoda održavaju se u organizaciji Udruge uzgajatelja jagoda grada Zagreba u suradnji s Udrugom proizvođača jagoda Zagrebačke županije Jagodni prsten, a svježe voće građanima Zagreba ponudit će 74 proizvođača jagoda (51 proizvođač s područja Grada Zagreba i 23 s područja Zagrebačke županije).

(Zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni