Dani svemira u Tehničkom muzeju Nikola Tesla

Dani svemira u Tehničkom muzeju Nikola Tesla

(Foto: NASA)

Tijekom Dana svemira, od 27. do 29. studenoga 2019. u kino dvorani Tehničkog muzeja Nikola Telsa bit će održan niz upečatljivih znanstveno-popularnih predavanja.

Ulaz je besplatan, a besplatne ulaznice mogu se podići na blagajni muzeja na dan predavanja. No broj ulaznica je ograničen.

Srijeda, 27. studenoga 2019.

18.00

Zvonimir Drvar: Novosti iz Sunčeva sustava

Sonda Voyager 2 na izlazu je iz Sunčeva sustava. Znanstvenici obrađuju podatke koje još uvijek šalje nakon što je prošla heliopauzu. Posjetitelji će se prisjetiti i životnog puta te sonde. Letjelica Hayabusa napustila je asteroid Ryugu i vraća dragocjeni materijal i uzorke na Zemlju, letjelica BepiColombo na putu je prema planetu Merkuru, a Parker Solar Probe prema Suncu. Upoznat ćemo se s nekim zadacima tih misija i dosadašnjim rezultatima.

19.30

Vladis Vujnović: Od antičkih astronoma do otkrića galaksija

Kratak pregled spoznaja, pravih i krivih, grčkih astronoma (jer rimskih nema) počevši od filozofa iz grada Mileta koji su prvi tumačili nebeske pojave bez zazivanja nadnaravnih sila, preko Kopernika, Brahea i Keplera…

Četvrtak, 28. studenoga 2019.

18.00

Ante Radonić: Tajne dubokog svemira

Dramatični i nevjerojatno moćni procesi ne prestaju uzbuđivati znanstvenike. Ovom prilikom osvrnut ćemo se i na najstarije zračenje koje stiže do nas. Što nam ono govori o veličini i starosti Svemira? Što nam to pokazuju detektori gravitacijskih valova? Što se događa kod sudara crnih rupa i neutronskih zvijezda? Kako je na Međunarodnoj svemirskoj postaji registrirana termonuklearna eksplozija na dalekom pulsaru? Predavanje će biti popraćeno mnoštvom fotografija i ilustracija.

19.30

Ante Radonić: Elon Musk, Jeff Bezos i svemirski letovi

Čuveni poduzetnici mogli bi postati glavni rivali na polju komercijalnih lansiranja svemirskih letjelica. Tvrtka “SpaceX” postala je glavni akter kad su u pitanju komercijalni poslovi slanja satelita i raznih tereta u svemir. Uskoro će njeni svemirski brodovi početi prevoziti i astronaute prema narudžbi agencije NASA. Istovremeno “SpaceX” radi na razvoju najveće rakete u povijesti čovječanstva. Hoće li u tome uspjeti? Najbogatiji čovjek na svijetu Jeff Bezos vodi tvrtku “Blue Origin” koja bi sljedeće godine mogla započeti turističke podorbitalne letove do “ruba svemira”. Istovremeno radi na razvoju velike rakete-nosača za lansiranje velikih tereta u svemir.

Raketa Falcon 9 tvrtke spaceX
18.00

Goran Hudec: Orbitalne stanice

Orbitalna stanica Puležanina Hermana Potočnika Noordunga dala je prve ideje o umjetnoj gravitaciji. Početkom 70-tih lansirana je prva generacija orbitalnih stanica, sovjetske Saljut te američki Skylab. Prirodan korak razvoja bila je stanica Mir, kompleksna modularna konstrukcija. Dobra suradnja omogućila je gradnju prve zaista međunarodne stanice ISS, koja je u orbiti preko 2 decenija.

Uz međunarodnu orbitalnu stanicu – koja će prema planovima ostati u orbiti do 2030 godine priprema se gradnja kineske orbitalne stanice Tiangong te međunarodne Lunar Gateway u orbiti oko Mjeseca.

19.30

Vibor Jelić: Nobelova nagrada iz fizike 2019.

Ovogodišnja Nobelova nagrada za fiziku je dodijeljena James Peeblesu, kozmologu sa Sveučilišta u Princetonu, za doprinos fizikalnoj kozmologiji, tj. razumijevanja nastanka i razvoja svemira te Michel Mayoru i Didier Quelozu, astrofizičarima sa Sveučilišta u Ženevi, za prvo otkriće egzoplaneta koji kruži oko zvijezde slične Suncu. Time ovogodišnja Nobelova nagrada oslikava otkrića koja su produbila razumijevanje našeg položaja u svemiru. (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni