Dani otvorenih vrata Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu

Dani otvorenih vrata Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu

Za cijelo vrijeme trajanja Dana otvorenih vrata istovremeno se održava i humanitarni program Zaklade NSK “Knjigom za knjige” –  projekt prikupljanja novca za udžbenike djeci slabijega imovinskoga statusa

U povodu obilježavanja Dana Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, Knjižnica je i ove godine otvorila svoja vrata svim zainteresiranim građanima te im omogućila da pod stručnim vodstvom detaljnije razgledaju Knjižnicu i upoznaju blaga nacionalne baštine. Kao Dan Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu odabran je 22. veljače u spomen na 1483. godinu kada je Hrvatska dobila svoj prvotisak Misal po zakonu rimskoga dvora, koji je tiskan nepuna tri desetljeća nakon Gutenbergova otkrića tiskarskoga stroja.

Dani otvorenih vrata traju od 23. do 26. veljače. Za vrijeme trajanja Dana otvorenih vrata svima zainteresiranima omogućen je obilazak Knjižnice u skupinama pod stručnim vodstvom u 10, 13, 15 i 17 sati u trajanju od dva sata, koji uključuje posjet zbirkama građe posebne vrste, u kojima je pohranjen najvrjedniji dio fonda. Za skupni obilazak uz stručno vodstvo potrebno se prethodno najaviti e-poštom na otvorena_vrata@nsk.hr

Za cijelo vrijeme trajanja Dana otvorenih vrata istovremeno se održava i humanitarni program Zaklade NSK “Knjigom za knjige” –  projekt prikupljanja novca za udžbenike djeci slabijega imovinskoga statusa.

Manifestacija Dani otvorenih vrata Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu održava se od 2009. godine. Iz godine u godinu raste interes i broj posjetitelja. Prijašnjih godina petstotinjak građana na dan bi posjetilo Knjižnicu u Danima otvorenih vrata, a ove se godine prema prijavama očekuje 800 pa čak i više posjetitelja po danu.

Uz razglede Knjižnice odnosno četiri zbirke građe posebne vrste, posjetitelji mogu sudjelovati i u radionicama Darujmo knjizi bolji život (edukativno druženje u Knjigovežnici NSK), Glagoljičine minijature od slame (radionica pisanja glagoljice te izrade minijatura i dekoracija), Glagoljična pisanica i Glagoljica pletena papirom.

Budući da je zagrebačka Nacionalna i sveučilišna knjžnica čuvarica najvrjednijih tekstova pisanih na glagoljici, kao logotip Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu odabrano je slovo uglate glagoljice Iže (transliterirano latiničko „i“), a preuzeto je upravo iz Misala, najstarije inkunabule na hrvatskome jeziku.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu u svojemu fondu čuva oko 3 milijuna svezaka, a ukupni kapacitet spremišta je 5 milijuna. Prema podacima starima dvije godine, Knjižnica broji 13 809 upisanih korisnika. (M. F.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni