Dani Nikole Tesle u Tehničkom muzeju

Dani Nikole Tesle u Tehničkom muzeju

(Foto: Zvonimir Ambruš / TMNT)

Tehnički muzej Nikola Tesla nastavlja s tradicijom obilježavanja života i rada jednog od najvećih izumitelja u povijesti manifestacijom Dani Nikole Tesle.

Program Muzeja se sastoji od prigodne izložbe, radionica i predavanja, a u organizaciji Udruge Nikole Tesla – Genij za budućnost 30. siječnja bit će otvoren i natječaj za godišnju nagradu „Nikola Tesla genij za budućnost“ (više na http://www.unt-genius.hr/blog/index.php).

Program je za posjetitelje besplatan.

Od prvog dana manifestacije, 31.1.2023., od 18 sati do četvrtka 2.2.2023., u stalnom postavu muzeja bit će otvorena izložba Nikola Tesla – avangarda znanosti II: izložba građe iz fonda knjižnice Tehničkog muzeja Nikola Tesla.

Godine 2023., kao iskaz hommagea velikom znanstveniku povodom 80. obljetnice smrti Nikole Tesle i povodom manifestacije „Dani Nikole Tesle“, knjižnica Tehničkoga muzeja Nikola Tesla javnosti predstavlja izložbu pisane građe koju baštini u svom fondu o znanosti, liku i djelu Nikole Tesle.

Predstavljene publikacije dokumentiraju sedam najvažnijih Teslinih izuma na području elektrotehnike i mehanike te srodne vizionarske misli o oblikovanju tehničkih objekata u odnosu na prirodu njihove uporabe i značenje za napredak društva. To su sustav višefaznih struja i okretno magnetsko polje, izmjenični sustav prijenosa i distribucije električne energije, Teslin transformator, rasvjeta pomoću visokofrekvencijskih struja, sustav bežičnoga prijenosa radiosignala i energije, teleautomatika i Teslina turbina.

Izložbom se posjetiteljima želi komunicirati važnost znanstvenih ostvarenja Nikole Tesle i avangardu njegovog znanstvenog razmišljanja usmjerenog ka boljitku čovjekove stvarnosti kao i pobuditi djelovanje znanstvene misli i mašte u pojedincu, naučiti razmišljati u duhu znanosti i razvijati umijeće mnogostruke primjene znanja iz područja tehnike i znanosti.

Kad je riječ o predavanjima, ona će biti prenošena i u živo putem Facebook stranice TMNT-a, a od sredine veljače 2023. snimke predavanja bit će dostupne na YouTube kanalu TMNT-a.

Za sudjelovanje na radionicama obavezna je prethodna najava i rezervacija mjesta putem e-pošte na: katarina.ivanisin.kardum@tmnt.hr li na 01/4881 643.

Autori programa: Renato Filipin, Katarina Ivanišin Kardum, Kristina Kalanj i Marijo Zrna, TMNT.

PROGRAM

UTORAK, 31.1.2023.

18 sati, kabinet Nikole Tesle

Predavanje (uz pokuse) Nikola Tesla – izumitelj s pogledom u budućnost

Brojni izumi i patenti iz različitih područja prirodnih znanosti pokazuju široki spektar interesa Nikole Tesle. Neki od izuma nikada nisu patentirani, ali su bili nit vodilja za istraživače koji su nastavili njegov rad. Tesla je bio inspiracija brojim generacijama znanstvenika i izumitelja da proučavaju neke od problema kojima se i on bavio. Osobito su bili zanimljivi i inspirativni njegovi intervjui novinarima u kojima je često dao naslutiti kakva će biti budućnost.

Predavač: Renato Filipin, TMNT, Zagreb, viši je kustos TMNT-a i voditelj Demonstracijskog kabineta Nikola Tesla.

 19 sati, kabinet Nikole Tesle

Predavanje Jesmo li sami u svemiru ?

U našoj galaksiji, koja ima više od 250 milijardi zvijezda, trebalo bi biti barem 100 milijardi planeta. Astrofizičari su ih do sada otkrili “samo” 4000. Čini li se onda potraga za životom izvan planeta Zemlje uzaludnom ili ipak ne? Zašto je toliko teško pronaći planete izvan Sunčeva sustava i kako nam u svemu tome pomaže moderna tehnologija? Koliko dugo je bilo potrebno da se razvije život na Zemlji i koji su uvjeti trebali biti zadovoljeni? Odgovore na ova te brojna druga pitanja saznajte na predavanju. Možda ipak nismo sami u svemiru…

Predavač: Vibor Jelić, astrofizičar s Instituta Ruđer Bošković u Zagrebu te voditelj Laboratorija za astročestičnu fiziku i astrofiziku IRB-a.

SRIJEDA, 1.2.2023.

18 sati, kabinet Nikole Tesle

Radionica A što ja mogu sa strujom? – izradi svoj strujni krug i motor

Namijenjeno djeci do 15 godina

Nikola Tesla dao je značajan doprinos razvoju elektromagnetizma. No, što je elektromagnetizam, kako primijeniti neke osnovne koncepte elektromagnetizma i čemu elektromagnetizam služi? To su neka od pitanja kojih ćemo se dotaknuti na radionici. Radionica se sastoji od pokaznog dijela i samostalnog rada. Pokazni dio sastoji se od nekoliko eksperimenata koji pokazuju primjenu osnovnih koncepata elektromagnetizma. Samostalni rad uključuje učenje osnova električnih krugova i osnova elektromagnetizma potrebnih za samostalnu izradu strujnog kruga i jednostavnog motora.

Voditelji: Bojan Trkulja, prodekan je za nastavu Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, Stjepan Frljić, doktorand na FER-u, Ana Drandić, docentica na FER-u i Željka Bošnjak, izvanredni profesor na FER-u.

Obavezna je prethodna najava i rezervacija mjesta na radionici. Kontakt katarina.ivanisin.kardum@tmnt.hr, 01/4881 643 Katarina Ivanišin Kardum

19 sati

Predavanje Radioastronomija, kabinet Nikole Tesle

Radioastronomija se kao znanstvena disciplina naglo počinje razvijati u drugoj polovici 20. stoljeća. Počiva na ideji kako neki svemirski izvori zračenja informacije odašilju u obliku radiovalova. Zato je zaslužna i Zemljina atmosfera koja je propusna za zračenje dugačkih valnih duljina. Tako na površini Zemlje postoje golemi „tanjuri“ koji detektiraju radiovalno zračenje velikih valnih duljina koji pristižu iz svih dijelova svemira. Istraživanjem radiovalova učinjena su neka od najvažnijih astronomskih otkrića koja su pridonijela boljem razumijevanju svemira u kojem živimo.

Predavač: Zvonimir Drvar, kustos – voditelj planetarija, Tehnički muzej Nikola Tesla.

ČETVRTAK, 2.2.2023.

17 sati

Radionica i čitaonica Nikola Tesla – avangarda znanosti

Radionica i čitaonica za djecu starosne skupine od 10 do 14 godina. Edukativna radionica veže se uz izložbu Nikola Tesla – avangarda znanosti II : izložba građe iz fonda knjižnice Tehničkog muzeja Nikola Tesla te se sastoji se od aktivnosti čitanja publikacija iz muzejske knjižnice i izrade straničnika na temu lika i djela Nikole Tesle.

Autori i voditelji radionice: Katarina Ivanišin Kardum i Kristina Kalanj, TMNT

Obavezna je prethodna najava i rezervacija mjesta na radionici. Kontakt katarina.ivanisin.kardum@tmnt.hr, 01/4881 643 Katarina Ivanišin Kardum (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni