Dani Nikole Tesle u Tehničkom muzeju

Dani Nikole Tesle u Tehničkom muzeju

Tehnički muzej Nikola Tesla nastavlja je priredio predavanja i radionice u sklopu obilježavanja života i rada velikog izumitelja Nikole Tesle. Riječ je o predavanjima i radionicama koja će se održati 27. i 28. siječnja 2021., a moći će se pratiti isključivo putem Facebook profila i YouTube kanala TMNT-a. Predavanja će trajati do 45 minuta, a gledatelji će biti u mogućnosti tijekom predavanja postaviti pitanja na Facebook profil TMNT-a. Od 1. veljače 2021. snimke predavanja i radionice bit će dostupne na YouTube kanalu TMNT-a.

Srijeda, 27.1.2021. početak u 17 sati

OSTAVŠTINA NIKOLE TESLE
Brojni izumi i patenti iz različitih područja prirodnih znanosti pokazuju široki spektar interesa Nikole Tesle. Neki od izuma nikada nisu patentirani, ali su bili nit vodilja za istraživače koji su nastavili Teslin rad. Tesla je bio inspiracija brojim generacijama znanstvenika i izumitelja da proučavaju neke od problema kojima se i on bavio. Osobito su bili zanimljivi i inspirativni njegovi intervjui novinarima u kojima je često dao naslutiti kakva će biti budućnost. Uz pokuse u Demonstracijskom kabinetu Nikola Tesla TMNT-a, na predavanju će biti i riječi o bežičnom prijenosu signala, Teslinom doprinosu na tom području i tornju na Long Islandu.

Predavač: Renato Filipin, viši kustos TMNT-a i voditelj Demonstracijskog kabineta Nikola Tesla.

Srijeda, 27. 1. 2021. početak u 18 sati

ISTRAŽIVANJE SVEMIRA POMOĆU RADIO VALOVA
Kako astrofizičari istražuju svemir pomoću radiovalova? Što sve emitira radiovalove u svemiru te kako ih možemo uhvatiti na Zemlji? Kako izgleda Mliječna staza promatrana pomoću radiovalova i što možemo saznati o njezinim magnetskim poljima? Kako astrofizičari pomoću radioteleskopa tragaju za zračenjem iz perioda nastanka prvih zvijezda u svemiru? Odgovore na ova i brojna druga pitanja saznat ćete za vrijeme predavanja Istraživanje svemira pomoću radiovalova.

Predavač: Vibor Jelić, astrofizičar s Instituta Ruđer Bošković u Zagrebu te voditelj Laboratorija za astročestičnu fiziku i astrofiziku.

Četvrtak, 28. 1. 2021. u 17 sati
STRUJI STRUJA – radionica

Što je struja, što je elektromotor, a što generator, sudionici/gledatelji radionice saznat će kroz prezentaciju i praktičan rad, spoznavajući osnove električne struje, princip magnetskog polja te proces proizvodnje električne energije.

Radionica je namijenjena starijima od 8 godina. Za one koji žele sudjelovati u praktičnom dijelu radionice potreban je sljedeći materijal: 1 AA baterija, cca. 50 cm vrlo tanke bakrene žice (ø<0,5 mm) i tri okrugla neodimijska magneta, ø15 mm x 2 mm.

Četvrtak, 28. 1. 2021. u 18 sati
ATMOSFERSKA PRAŽNJENJA

Izniman znanstvenik i izuzetan čovjek – Nikola Tesla, zbog svojih je istraživanja nerijetko nazivan i Gospodarom munja. Mnogi ga smatraju najvećim genijem svih vremena. Kada se spominje datum njegova rođenja, naglašava se kako je rođen u noći između 9. i 10. srpnja 1856., kada su munje parale nebo – kao da se podmeće slutnja da je nevrijeme te noći već predodredilo Nikolin život. No što su zapravo munje, kako nastaju i što o njima znamo danas, poslušajte na predavanju Atmosferska pražnjenja. Kako se određuju lokacije udara munja te koje su praktične primjene znanja o munjama teme su kojima se bave znanstvenici s FER-a.

Predavačica: Nina Stipetić, doktorandica je na Fakultetu elektrotehnike i računarstva na Zavodu za visoki napon i energetiku.
U sklopu Dana Nikole Tesle, u utorak, 2. veljače bit će održan i natječaj Udruge »Nikole Tesla – Genij za budućnost«, a program je zatvoren za javnost. (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni