Dani Nikole Tesle u Tehničkom muzeju

Dani Nikole Tesle u Tehničkom muzeju

Tehnički muzej Nikola Tesla nastavlja s tradicijom obilježavanja života i rada velikog izumitelja. U sklopu Dana Nikole Tesle u muzeju koji nosi njegovo ime od 4. do 6. veljače bit će održan prigodan program uz prateća predavanja i panel na temu „Suradnja tri grada: Zagreb, Sarajevo i Beograd“ te radionicu za djecu pod nazivom „Struji struja“.

Program započinje u utorak, 4. veljače u 17 sati u kino dvorani Muzeja otvorenjem natječaja za Godišnju nagradu Nikola Tesla – genij za budućnost 2020.“ te predavanjem Gorana Marjanovića Djelo Nikole Tesle u okviru najnovijih znanstvenih otkrića.

Natječaj za ovu godišnju nagradu otvara se 11. godinu zaredom. Natjecatelji će se moći iskušati u tri kategorije, Kvizu znanja iz fizike i općeg znanja o Nikoli Tesli namijenjenom djeci i mladima, Kreativni i inovativni proizvod, uporabni predmet ili suvenir inspiriran likom i djelom Nikole Tesle ili replika Teslinog izuma i Projekti iz područja proširenog Teslinog djelovanja poput zaštite okoliša i obnovljivih izvora energije.

U srijedu, 5. veljače od 17 sati na programu je radionica „Struji struja“ koja će odgovoriti na pitanja kao što su: što je struja, što je elektromotor, a što generator te koliko je razumijevanju i korištenju struje doprinio naš veliki znanstvenik Nikola Tesla. Sve će to saznati sudionici radionice kroz praktičan rad i uvidom u muzejske predmete iz Demonstracijskog kabineta Nikola Tesla, spoznavajući osnove električne struje, princip magnetskog polja te proces proizvodnje električne energije. U 18 sati slijedi predavanje Renata Filipina Nikola Tesla – izumitelj s pogledom u budućnost.

U četvrtak, 6. veljače u 18 sati u kino dvorani Muzeja na redu je predavanje Ivana Kožara Teslini izumi u svijetu oko nas. Ovdje će biti riječi o razvoju i proizvodnja hardvera, budućnosti elektroenergetskog sustava i njhovoj poveznici s Nikolom Teslom. Bit će prikazana i praktična demonstracija visokog napona.

Broj mjesta je ograničen, a besplatne ulaznice podižu se na dan predavanja od 9 do 17 sati na blagajni Muzeja. Ulaznice je moguće i unaprijed rezervirati na telefon 01/4844-050 tijekom radnog vremena blagajne muzeja od 4. veljače 2020. Radionica je besplatna, a prijava nije potrebna. (ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni