Dani Nikole Tesle u Tehničkom muzeju

Dani Nikole Tesle u Tehničkom muzeju

Tehnički muzej »Nikola Tesla« nastavlja s tradicijom obilježavanja života i rada jednog od najvećih izumitelja u povijesti kroz tradicionalne Dane Niklole Tesle. Program se odvija u Tehničkom muzeju »Nikola Tesla« u Savskoj 18.

Program je zanimljiv i raznovrstan, a uključuje predavanja koja će se održati u periodu od 26 do 28. siječnja 2016.

Utorak, 26. siječnja 2016. u 18 sati (kino dvorana Muzeja)

Vladimir Paar, akademik, Teslin (ne)poznati prirodoznanstveni genij

Teslina pouka kakvo bi danas trebalo biti školstvo u funkciji razvoja gospodarstva i društva. Teslina uloga u otkriću elektrona. Tesla i otkriće kozmičkih zraka. Tesla i otkriće lasera. Tesla i nuklearni akceleratori. Tesla i logički sklop u čipu. Tesla i svemirsko oružje.

Srijeda, 27. siječnja 2016., u 17 sati (Demonstracijski kabinet Nikola Tesla)

Stanko Popović, akademik, Nikola Tesla, znanstvenik i izumitelj – otkriće X-zraka i otvorenje natječaja Godišnja nagrada Nikola Tesla – genij za budućnost 2016.

Tesla je prije W. C. Röntgena istraživao nepoznato vrlo posebno zračenje, kasnije nazvano X-zrakeili rendgenske zrake.X-zrake je dobio pomoću vakuumske cijevi primjenom visokofrekventnog i visokonaponskog napajanja vlastite izrade.O svom istraživanju izvijestio je Akademiju znanosti u New Yorku.Tesla je detaljno opisao svoje eksperimente u nizu radova objavljenih u časopisu Električna revija N.Y. Naveo je nekoliko pretpostavki o prirodi X-zraka: „strujanje materijalnih čestica, koje udaraju u osjetljivu fotografsku ploču velikim brzinama“; „sjene na fotografskoj ploči uzrokuju izbačene čestice, ili možda titranja čije su frekvencije mnogo više od onih koje smo u stanju ostvariti“; „to zračenje ima zapanjujuću prodornost te istraživanje njegove prirode postaje sve zanimljivije i važnije“; „nova opažanja daju dodatnu težinu argumentu da su X-zrake transverzalni valovi“; „X-zrake imaju mnoga svojstva jednaka svojstvima svjetlosti“.

Tesla je poslao svoje slike dobivene X-zrakama Röntgenu brzo nakon što je ovaj objavio svoje otkriće (kraj 1895.). Iako je Tesla odao Röntgenu puno priznanje za njegovo otkriće, Röntgen je čestitao Tesli na njegovim izvanrednim slikama te ga pitao kako je uspio ostvariti tako impresivne rezultate.Tesla je raspravljao o fiziološkim opasnostima u radu s X-zrakama te je dao niz preporuka za zaštitu. Također je opisao neke kliničke primjene X-zraka.Postigao je da se oštra sjena predmeta može ostvariti na metarskim udaljenostima od predmeta do filma te primjenom kratkog vremena izlaganja filma X-zrakama.

Postoji niz dokaza koji potvrđuju nasljeđe Nikole Tesle povezano s otkrićem X-zraka.Teslino predavanje u Akademiji znanosti u New Yorku potvrđuje u znatnoj mjeri njegovo prvenstvo u istraživanju X-zraka. Nikada se ne će znati tko bi bio dobio Nobelovu nagradu za otkriće X-zraka da Teslin laboratorij nije stradao u požaru. Najmanje što se može učiniti jest uvažavati njegov pionirski rad u tom području.

Dragica Mihajlović, predsjednica Udruge Nikola Tesla – genij za budućnost, otvorit će ovom prigodom i natječaj za dodjelu Godišnje nagrade Nikola Tesla – genij za budućnost za 2016. godinu.

Četvrtak, 28. siječnja 2016. u 18 sati (kino dvorana Muzeja)

Zorica Civrić, viša kustosica Muzeja Nauke i tehnike u Beogradu, Tesla i otkriće radija

Tko je izumio radio? Ovo pitanje je i danas aktualno i za mnoge i dalje otvoreno. Najzastupljenija je dilema, Tesla ili Marconi? Kao izvor koji razrješava dilemu najčešće se navodi presuda Vrhovnog suda SAD iz 1943. u sporu između Marconijeve kompanije za bežičnu telegrafiju SAD i države SAD. Da li presuda i razrješava pitanje prioriteta u otkriću radija, te kakve su posljedice presude?

Da bi razumjeli razlog postojanja dileme i ulogu ove presude osvrnut ćemo se na evoluciju Teslinog rada u području struja visokih frekvencija do podnošenja osnovnih patenata iz bežičnog prijenosa. Upoznat ćemo se sa pregledom rada drugih naučnika koji su radili u ovom području i analizirat ćemo jedan od najvažnijih sudskih procesa u patentnom pravu.

Broj mjesta je ograničen, besplatne ulaznice podižu se na dan predavanja od 9 sati na blagajni Muzeja. Ulaznice je moguće i unaprijed rezervirati na telefon 01/4844-050 tijekom radnog vremena blagajne muzeja od utorka, 26. siječnja 2016. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni