Dani Nikole Tesle u Tehničkom muzeju

Dani Nikole Tesle u Tehničkom muzeju

Neki od izuma nikada nisu patentirani, ali su bili nit vodilja za istraživače koji su nastavili njegov rad. Tesla je bio inspiracija brojim generacijama znanstvenika i izumitelja da proučavaju neke od problema kojima se i on bavio. Osobito su bili zanimljivi i inspirativni njegovi intervjui novinarima u kojima je često dao naslutiti kakva će biti budućnost

U Tehničkom muzeju danas su pčeli Dani Nikole Tesle koji će trajati do 29. siječnja 2015. Uoči Noći muzeja posvećene Nikoli Tesli posjetitelji će na prigodnim predavanjima saznati neke nove informacije o našem velikom izumitelju.

Na ovaj način Tehnički muzej nastavlja s tradicijom obilježavanja života i rada jednog od najvećih izumitelja u povijesti. Program Dani Nikole Tesle uvod su u Noć muzeja koja će se održati u petak 30. siječnja i koja je posvećena upravo Tesli. Iz Tehničkom muzeja poručuju kako su pripremili zanimljiv i raznovrstan program koji uključuje predavanja i panel raspravu.

Raspored predavanja:

Utorak, 27. siječnja 2015, u 18 sati

(Demonstracijski kabinet Nikola Tesla), Renato Filipin, viši kustos, NIKOLA TESLA – IZUMITELJ S POGLEDOM U BUDUĆNOST (predavanje uz pokuse)

Brojni izumi i patenti iz različitih područja prirodnih znanosti pokazuju široki spektar interesa Nikole Tesle. Neki od izuma nikada nisu patentirani, ali su bili nit vodilja za istraživače koji su nastavili njegov rad. Tesla je bio inspiracija brojim generacijama znanstvenika i izumitelja da proučavaju neke od problema kojima se i on bavio. Osobito su bili zanimljivi i inspirativni njegovi intervjui novinarima u kojima je često dao naslutiti kakva će biti budućnost.

Srijeda, 28. siječnja 2015, u 18 sati

(kino dvorana Muzeja), Zorica Civrić, viša kustosica, Od automata do robota

Polazeći od sebe kao „stroja sa samo djelovanjem“ i pitajući se „ako bi bila istina da smo mi automatski strojevi, zašto se onda ne potruditi da konstruiramo jedan takav stroj?”, Tesla je otkrio da bi takav stroj morala da utjelovljuje glavne dijelove koji karakteriziraju jedno inteligentno biće. Nakon ovog otkrića počeo je već 1893. godine da konstruira prve daljinski upravljane uređaje ili „automate“ kako ih je nazvao. Rad u oblasti daljinskog upravljanja prirodni je nastavak, pa i sastavni dio njegovog rada u području bežičnog prijenosa energije. Prvu patentnu prijavu iz ovog područja podnio je tek 1898. Potom je svoj pronalazak usavršavao i objasnio široku mogućnost njegove primjene. Time je dao doprinos formuliranju teorijske osnove automatske kontrole i otvorio put razvoju robotike.

Četvrtak, 29. siječnja u 18 sati

(kino dvorana Muzeja), Panel diskusija Percepcija fenomena Nikole Tesle i otvorenje natječaja Godišnja nagrada Nikola Tesla – genij za budućnost 2015.

Voditeljica programa: Maja Priselac

Učesnici u panel diskusiji:

Dr. sc. Ivan Šimatović, nezavisni istraživač,

Prof. dr. sc. Mladen Martinis, znanstvenik, umirovljeni savjetnik Instituta Ruđer Bošković u Zagrebu

Prof. dr. sc. Karolj Skala, znanstveni savjetnik na Institutu Ruđer Bošković u Zagrebu

Prof. dr. sc. Dubravko Horvat, sveučilišni profesor na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu

Zorica Civrić, viša kustosica Muzeja nauke i tehnike u Beogradu

Moderator:

Prof. dr. sc. Božo Skoko, sveučilišni profesor na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu

Dragica Mihajlović, predsjednica Udruge Nikola Tesla – genij za budućnost, otvorit će natječaj za dodjelu Godišnje nagrade Nikola Tesla – genij za budućnost za 2015. godinu. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni