Dani Nikole Tesle u Tehničkom muzeju

Dani Nikole Tesle u Tehničkom muzeju

Tehnički muzej nastavlja s tradicijom obilježavanja života i rada Nikole Tesle. Tim povodom će se održati više prigodnih predavanja na kojima će biti prezentiran njegov život i rad. Dani Nikole Tesle održavaju se od 27. do 30. siječnja 2014., a sva predavanja započinju u 18 sati. Više o sadržaju predavanja dostupno je na web stranicama Tehničkog muzeja.

Dani Nikole Tesle počinju predavanjem „Mit o Teslinom transformatoru“ koje će danas s početkom u 18 sati održati fizičar Davor Jadrijević.

Tesla je uložio više od 20 godina istraživanja na razvoj transformatora za bežični prijenos energije. Danas svi znaju osnove o tome kako treba izgledati i koje dijelove mora imati klasičan Teslin transformator. Malo je poznato da je uređaj sa iskrištem i primarnim LC krugom sa nekoliko zavoja debele žice jedna prvih verzija nakon koje su uslijedila mnoga poboljšanja. Još je manje poznato kakav je bio generator koji je služio za pogon tornja na Long Islandu, ali o tome je ipak ostalo nekoliko dragocjenih zapisa…

Programu će nazočiti i zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Vesna Kusin te predstavnici Grada Zagreba, ravnateljica Tehničkog muzeja u Zagrebu Markita Franulić, saborska zastupnica Mirela Holy i drugi uglednici.

S obzirom na prostorna ograničenja iz Tehničkog muzeja mole posjetitelje da pravodobno rezerviraju ili kupe ulaznicu na blagajni Muzeja u uredovno vrijeme. Cijena ulaznice za predavanja je 15 kuna. (zg-m)

 

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni