Dani lavande u Donjoj Bistri

Dani lavande u Donjoj Bistri

Obitelj Višnje i Miroslava Špoljara uzgajivača lavande daruje sumještanima i drugim posjetiteljima za vikend u Stubičkoj 578, u Donjoj Bistri bogatu feštu od lavande

Na Obiteljsko poljoprivrednom gospodarstvu obitelji Špoljar u Donjoj Bistri za vikend 27. i 28. lipnja od 9.30 do 15.30 sati održat će se po prvi puta Dani lavande. U Stubičkoj ulici 578, posjetitelji će sa stručnim vodstvom moći obići ogledna polja mirisne biljke, ali i pogledati prikaz procesa destilacije lavande u obiteljskoj destileriji. Slikarica Ivana Špoljar svim će zainteresiranima pokazati oslikavanje svilenih marama s motivima lavande, dok će atelje „Roby art“ iz Rijeke na grnčarskom kolu oblikovati ukrasne i uporabne predmete od keramike.

Ljubitelji prirode i umjetnosti svjedočit će nastajanju ukrasnih keramičkih izložaka raznih oblika voća odnosno uporabnih tanjura, zdjelica, šalica, vaza… Neće, doznajemo od Višnje Špoljar, nedostajati ni delicija spravljenih sa tom mirisnom biljkom odnosno onom vrstom koja se može upotrebljavati u kulinarstvu (tzv. kulinarska lavanda). Vrijedni će ženski dio stubičke obitelji pripremiti kolače u koje će dodati malo mljevenih mirisnih cvjetova prave lavande. Mnogi potonju miješaju sa lavandinom koji je hibrid i obiluje kamforom u prvi mah jakim mirisom za osjetilo njuha. Špoljarovi na svojim poljima imaju osim plave, ljubičaste i bijelu odnosno roza lavandu tako da će svi koji dođu na „feštu“ uživati u rapsodiji boja.

Kruh s lavandom

Predstavit će se na imanju i kruh s lavandom kao i bio peciva dar tamošnje pekare „Kaj“, a moći će se kušati i likeri te sokovi od ljekovite biljke. Za zdravlje i ljepotu posjetiteljima će se (po)nuditi hidratantne kreme za lice, sapuni, eterična ulja, losioni za masažu, hidrolati i tzv. tvrdi melemi s lavandom i pčelinjim voskom te drugim ljekovitim biljem (menta,geranij, matičnjak) koje Špoljarovi također uzgajaju. Svi koji iz Zagreba žele doći na dane lavande javnim prijevozom to mogu učiniti autobusom ZET-a ,linije 176 koji polazi s Črnomerca. U centru Donje Bistre valja sići i zaputiti se petstotinjak metara prema Jakovlju. Na glavnoj cesti nalazi se kuća i destilerija obitelji Špoljar. Svi koje žele vidjeti prikaz starih zanata i poslova (kovanje novčića) bistranskog kraja odnosno priključiti se radionicama izrade heklanog nakita – kraluša, kojeg će uprizoriti članovi Udruge „Potepuh“ su dobrodošli, a ulaz je besplatan.

(Tekst: S. Kratz / Foto: G. Matošević)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni