Dani domovinskog filma

Dani domovinskog filma

Festival će otvoriti film „Zlatni lančić“ koji govori o tragičnoj pogibelji bjelovarskih branitelja u Kusonjima 1991. godine. Film prati obitelj Posarić iz Bjelovara, čiji su sinovi Mario i Dražen sudjelovali u Domovinskom ratu. Mario je ubijen na mučki način, a Dražen je ranjen nakon čega je postao trajni invalid. Dvije godine nakon tragedije u Kusonjama majka Zorica Posarić odlazi u šumu kod Kusonja s delagacijom, koja je trebala postaviti vijenac na kuću iz koje su hrvatski dragovoljci prije no što su bili zarobljeni pružali otpor.

Festival Dani domovinskog filma započeti će danas i trajati sve do 17. studenog u zagrebačkom kinu Tuškanac. Riječ je o festivalu koji obuhvaća filmove koji obrađuju teme iz Domovinskog rata.

Festival će danas u 17 sati otvoriti zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Sandra Švaljek, a prije samog otvorenja, u 16,30 sati predstavnici 14 gradova, zajedno s braniteljima, zapalit će svijeće ispred 14 panoa – fotografija hrvatskih gradova stradalih u vrijeme Domovinskog rata u Dežmanovom prolazu, koji su ondje postavljeni u sklopu Festivala.

Festival će otvoriti film „Zlatni lančić“ koji govori o tragičnoj pogibelji bjelovarskih branitelja u Kusonjima 1991. godine. Film prati obitelj Posarić iz Bjelovara, čiji su sinovi Mario i Dražen sudjelovali u Domovinskom ratu. Mario je ubijen na mučki način, a Dražen je ranjen nakon čega je postao trajni invalid. Dvije godine nakon tragedije u Kusonjama majka Zorica Posarić odlazi u šumu kod Kusonja s delagacijom, koja je trebala postaviti vijenac na kuću iz koje su hrvatski dragovoljci prije no što su bili zarobljeni pružali otpor. Prilikom postavljanja vijenca došlo je do eksplozije podmetnute mine, nekoliko ljudi je poginulo, mnogi su ranjeni, a Zorica Posarić ostala je bez nogu.

U sklopu festivala dodijelit će se i dvije nagrade, Deklaracija Domovinskog rata za najbolje obrađenu temu i Hrvatska pastirica – Ptica koja uzlijeće, za ukupni dojam. Festival se održava u organizaciji Udruge Žene u Domovinskom ratu, a pod pokroviteljstvom Grada Zagreba.

Program Festivala Dani domovinskog filma možete pogledati ovdje.

(zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni