Dani bosansko – hercegovačkog filma u Zagrebu

Dani bosansko – hercegovačkog filma u Zagrebu

U kinu Europa se do 29. studenoga održavaju Dani bosanskohercegovačkog filma, a besplatne projekcije počinju od 18 i 20 sati. Izbornik festivala Đelo Hadžiselimović odabrao je za zagrebačku publiku deset filmskih ostvarenja od čega je šest premijera. Događanje zatvara film „Geto 59“ odnosno koncert sevdalinki glazbenika Amira Kazića Lea

Pod pokroviteljstvom Grada Zagreba a u organizaciji Vijeća bošnjačke nacionalne manjine grada Zagreba u ponedjeljak su u kinu Europa otvoreni sedmi Dani bosanskohercegovačkog filma koji će trajati do 29. studenoga. Povod manifestaciji koju je otvorila zamjenica gradonačelnika Sandra Švaljek je Dan državnosti Bosne i Hercegovine 25. studenoga. Projekcije filmova koje će Zagrepčani moći pogledati od 18 i 20 sati su besplatne, a festival je otvorio film „ A propose de Sarajevo“ redatelja Harisa Pašovića. Riječ je o dokumentarcu o „Sarajevskom festivalu“ koji vodi Edin Zubčević, odnosno o gradu Sarajevu, koji tijekom rata i krvave opsade grada i dalje njeguje multikulturanost i ljubav prema jazzu. Izbornik festivala, Đelo Hadžiselimović za zagrebačku je publiku odabrao deset filmskih ostvarenja od čega je šest filmskih premijera.

Manifestaciju zatvara film „Geto 59“ redateljice Ines Tanović, koji priča o izbjeglicama u bosanskohercegovačkom selu Ježevec kod Banovića gotovo zaboravljenih od svih. Preživljavanje 59 obitelji u barakama njihova je teška svakodnevica koju dokumentarac vjerno obrađuje.Gledatelji će moći pogledati i film Faruka Lončarevića ”Sa mamom” koji je kandidat Bosne i Hercegovine za nagradu Oscar Američke filmske akademije u kategoriji stranog filma. Tradicionalno se svake godine prikaže i jedan hrvatski film s tematikom vezanom za BiH, a ove je godine to višestruko nagrađivana ”Obrana i zaštita” film redatelja Bobe Jelčića.

Premijerno se prikazuje i britanska ratna drama Michaela Winterbottoma ”Dobrodošli u Sarajevo”, film koji je u Cannesu bio u konkurenciji za Zlatnu palmu. Prema riječima mr. Kemala Bukvića predsjednika Vijeća bošnjačke nacionalne manjine grada Zagreba unazad šest godina zagrebačkoj je publici prikazano 60 filmova, 25 dokumentaraca a održano je i šest glazbenih večeri. Manifestaciju je dosad posjetilo oko 15.000 posjetitelja koji su svojevrsna kulturna spona Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Njegovanje kulturne baštine i nacionalne različitosti Hrvatske i BiH

Cilj je događanja kaže Bukvić njegovanje kulturne baštine i nacionalne različitosti dvaju naroda uz međusobno poštivanje i toleranciju. Voditelj projekta bosanskohercegovačkog filma u Zagrebu je mr. Edib Ahmetašević. Na završnoj večeri 29. studenoga održat će se i koncert sevdalinki glazbenika Amira Kazića Lea. Prema riječma mr. Kemala Bukvića Hrvatska broji oko sto tisuća Bošnjaka od čega ih je u Zagrebu oko 6.800 . Za njih, Vijeće u suradnji sa drugim bošnjačkim „asocijacijama“ godišnje osigura(va) provedbu dvadesetak projekata. Među njima je Ultra maraton Vukovar – Srebrenica, Konvoj za Srebrenicu – Da se nikad ne zaboravi i drugi. Aktivnost bilježe i kod proslave vjerskih praznika ponajprije bajrama odnosno ramazanskih večeri a suradnju ostvaruju sa zborom“Bulbuli“ i drugim nacionalnim manjinama. Nedavno su zajednički s Albancima i Crnogorcima u Novinarskom domu uprizorili predstavu „KraljicaTeuta“ pod vodstvom Senide Bilali a u Maloj dvorani Vatroslav Lisinski 14. prosinca od 12 sati održat će se druženje pripadnika nacionalnih manjina uz kulturno – umjetnički program najavljuje mr. Bukvić.

S. Kratz

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni