Danas se izvodi spuštanje sjevernog tornja zagrebačke katedrale

Danas se izvodi spuštanje sjevernog tornja zagrebačke katedrale

Danas, 17. travnja bit će izvedeno spuštanje sjevernog tornja zagrebačke katedrale koji se nagnuo nakon potresa 22. ožujka.

Zahvat će se izvesti između 10 i 14 sati, a na tehničku izvedbu utjecat će jačina vjetra i vremenske prilike, izvijestila je press služba Odbora za obnovu zagrebačke katedrale.

Uoči i za vrijeme intervencije vrijedit će posebna pravila kretanja i zabrana zadržavanja u radijusu 120 metara od same katedrale te će kretanje prolaznika biti potpuno onemogućeno već od 8 sati. Automobilima neće biti omogućen pristup niti parkiranje na Kaptolu. “U slučaju promjene termina ili novih odluka vezanih uz intervenciju obavijestit ćemo Vas na vrijeme”, priopćila je press služba Odbora za obnovu katedrale.

Budući da su nakon potresa potvrđena znatna oštećenja na katedrali, u izvješću projektanta obnove katedrale i nadzornog inženjera Damira Foretića objavljeno je kako je stručna komisija jednoglasno odlučila da “treba ukloniti dio sjevernog zvonika budući da prijeti urušavanjem i to na stranu katedrale”, prenosi IKA.

Za skidanje kompletnog dijela zvonika koji teži oko 30 tona montirana je dizalica koja ima krak od 120 m i može podići tu težinu te su angažirani mineri i alpinisti. (ZG-magazin)