Danas počela nova školska godina

Danas počela nova školska godina

U škole diljem Hrvatske krenuo je 516.841 učenik, među njima je 335.457 učenika osnovnih škola i 181.384 srednjoškolca i njima se u novoj školskoj godini prvi put neće zaključivati ocjene na polugodištu. Učenici u 12 škola diljem Hrvatske pohađat će eksperimentalni program predmeta građanski odgoj i obrazovanje, a svi učenici u osnovnim i srednjim školama imat će satove zdravstvenog odgoja čiji će program biti uklopljen u više nastavnih predmeta

Za više od pola milijuna hrvatskih školaraca završili su ljetni praznici. U školskim klupama danas ih čekaju mnogobrojne novosti koje bi im nastavu trebale učiniti kvalitetnijom i zanimljivijom. S druge strane, nakon sindikalnog referenduma, njihovi će profesori tu nastavu morati provoditi s nižim plaćama u odnosu na prošlu školsku godinu.

U škole diljem Hrvatske krenuo je 516.841 učenik, među njima je 335.457 učenika osnovnih škola i 181.384 srednjoškolca i njima se u novoj školskoj godini prvi put neće zaključivati ocjene na polugodištu. Učenici u 12 škola diljem Hrvatske pohađat će eksperimentalni program predmeta građanski odgoj i obrazovanje, a svi učenici u osnovnim i srednjim školama imat će satove zdravstvenog odgoja čiji će program biti uklopljen u više nastavnih predmeta.

HRT prenosi kako je pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić pozvala je učitelje, roditelje i ostale koji mogu utjecati na to da pomognu da početak školske svoj djeci bude ugodan te da se svako dijete osjeća dobrodošlo i prihvaćeno u školi. Prometna policija već je najavila da će s osobitom pozornošću nadzirati promet u blizini škola, no velik dio odgovornosti snose roditelji i svi odrasli, istaknula je. Uoči početka školske godine, u sklopu akcije Poštujte naše znakove – policija upozorava vozače na pojačan oprez s obzirom na povećan broj malih sudionika u prometu.

Kao jedna dobra vijest ističe se da  već drugu godinu zaredom raste broj prvašića te je danas više od njih 40 tisuća po prvi puta imalo prilike zasjesti u školske klupe. Stariji osnovci, međutim i dalje u školu nose teške torbe iako odgovorni već godinama najavljuju kako će se osnovci dočekati lakšu školsku torbu.

Snalažljivost roditelja spašava kućni budžet

Kad već ne mogu smanjiti masu torbe učenici i roditelji su se potrudili da ona bude barem nešto lakša na kućnom proračunu zahvaljujući razmjeni prodaji rabljenih udžbenika. To je pak uzrujalo nakladnike jer, negoduju, djeca prodaju knjige bez računa. A za nove sadržaje zdravstvenog i građanskog odgoja ne trebaju im udžbenici, samo više vremena u pretrpanom školskom rasporedu. Mlađi osnovnoškolci trebali bi pokazati kako pravilno peru zube i ruke, oni stariji učiti o odgovornom spolnom ponašanju, nenasilju i građanskim pravima.

Od ove godine ukida se obvezno zaključivanje ocjena na polugodištu, a uvodi elektronički upis u srednje škole.

U povodu početka nove školske godine predstavnici Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta obići će 29 škola u zemlji. Ministar Željko Jovanović posjetio je Osnovnu školu Scuola elementare Dolac u Rijeci u kojoj se nastava održava na talijanskom i hrvatskom jeziku.

Naglasio je da je Vlada pripremila program gradnje i obnove 338 školskih objekata u cijeloj zemlji u ukupnoj vrijednosti od šest milijardi kuna. Već ove jeseni će biti pripremljeno 70 objekata za raspisivanje natječaja za gradnju, kazao je. Uz to, odlukom Vlade izdvaja se 110 milijuna kuna za sufinnciranje prijevoza srednjoškolaca, rekao je ministar. (zg-mag)

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni