Danas otvorenje najskupljih Olimpijskih igara u povijesti

Danas otvorenje najskupljih Olimpijskih igara u povijesti

Na OI U Londonu Hrvatsku će predstavljati 108 sportaša (44 sportašice i 64 sportaša) koji će se natjecati 18 sportova. U igrama će sudjelovati ukupno 10.490 natjecatelja iz 204 zemlje koji će se boriti za medalje u 302 događanja u 26 sportova. Za njihovu sigurnost brinut će 17 .000 vojnika te 23.000 redara

Danas u 22 sata u Londonu počinju 30. Olimpijske igre koje će putem svojih televizora pratiti, procjenjuje se, četiri milijarde ljudi. Ujedinjeno Kraljevstvo tako će od 27. srpnja do 12. kolovoza biti domaćinom najvećeg sportskog događaja na svijetu. Samo za program njegova otvorenja utrošeno je 27 milijuna funti, dok će prema informacijama iz medija organizacija Olimpijskih igara Britanske koštati vrtoglavih 11,6 milijardi eura(!), čime ovo postaju najskuplje OI u povijesti njihova održavanja.  Svojim domaćinstvom London ujedno postaje prvi grad u kojem su se moderne olimpijske igre održale tri puta, a britanska je prijestolnica izabrana za domaćina još 6. srpnja 2005. za vrijeme 117. sjednice Međunarodnog olimpijskog odbora u Singapuru, pobijedivši Moskvu, New York City, Madrid i Pariz nakon četiri kruga glasovanja.

U  ceremoniji otvorenja na Olimpijskom stadionu sudjelovat će 15.000 osoba za koje je sašiveno 25.000 kostima, a među njima će se naći i 250 britanskih osvajača olimpijskih medalja. Na otvorenju se očekuje gostovanje oko 120 najviših europskih i svjetskih dužnosnika. Među njima njemačka kancelarka Anglea Merkel, ruski premijer Dmitrij Medvedev te japanski Yoshikiko Noda, princ Albert od Monaka, španjolska kraljica Sofija itd., a od hrvatskih tamo će biti predsjednik Republike Hrvatske dr. Ivo Josipović, koji je već posjetio naše olimpijce.

Spektakl na temu britanske povijesti

Premda program otvorenja nije službeno objavljen, u medijima je izašla informacija da će cijela ceremonija biti svojevrstan pregled britanske povijesti u kojem će sudjelovati i brojne domaće životinje. Na otvaranju će pjevati i svirati mnogi poznati glazbenici i bendovi poput Paula McCartneyja te svojedobno iznimno popularnih synth-popera Duran Duran.

 

 

 

 

 

 

U mimohodu sportaša moći ćemo, dakako, vidjeti i hrvatske predstavnike. U Londonu nastupa 108 hrvatskih sportaša (44 sportašice i 64 sportaša) koji će se natjecati u 18 sportova. Hrvatski stijeg će nositi rukometaš Venio Losert, a zanimljivo je da će našem slolnotenisaču Zoranu Primorcu ovo biti čak sedme OI na kojima nastupa. Ukupno će se na Igrama pojaviti 10.490 natjecatelja iz 204 zemlje koji će se nadmetati za medalje u 302 događanja (26 sportova). Za njih će se brinuti 70 tisuća volontera, a sigurnost njima i za dva milijuna turista jamči 17 tisuća vojnika te 23 tisuće redara.

Igre će otvoriti kraljica Elizabeta II. te će tako, što je još jedna osobitost ovih igara,  ona postati prva osoba u povijesti koja je otvorila OI dva puta – ove u Londonu i one u Montrealu 1976. Ipak, kriza čini svoje te je ostalo neprodanih ulaznica za manifestaciju otvorenja. Neprodane su ostale one najskuplje ulaznice čija se cijena kreće između 1600 i 2000 funti no organizatori ipak poručuju da na stadionu neće biti praznih mjesta.

Josipović: “Vi ste uzor mladima u domovini i diljem svijeta”

Predsjednik Ivo Josipović jučer je posjetio Hrvatsku olimpijsku delegaciju OI London 2012. u Olimpijskom selu. Dočekali su ga  predsjednik i glavni tajnik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša i Josip Čop, te šef Misije Damir Šegota. Zajedno su obišli ured Misije i zgradu u kojoj je smještena hrvatska delegacija. Nakon toga Predsjednik se družio sa sportašima kojima je poželio puno sreće na predstojećim natjecanjima.

„Iako su očekivanja velika, vi niste ovdje samo kako biste osvojili medalju. Važno je sudjelovati. Sport je iznimno važna društvena djelatnost, posebno za mlade ljude. Vi ste uzor mladima u domovini i diljem svijeta“ poručio je predsjednik Josipović našim olimpijcima. U Josipovićevoj pratnji bili su njegova supruga te Petar Skansi, pomoćnik Ministra znanosti obrazovanja i sporta. Nakon otvorenja kojem će prisustvovati hrvatski predsjednik će u subotu, 28. srpnja otvoriti Hrvatsku kuću na OI London.

Povijest Olimijskih igara

Olimpijske igre, atletske igre u staroj Grčkoj u čast bogu Zeusu, održavale su se svake 4. godine od 776.g. pr. Krista  do 339. godine u Olimpiji. U sportskom programu trčanje je bilo osnova natjecanja. Na 18. OI uveden je petoboj, a na 23. i šakanje i pankration (mješavina boksa i hrvanja). Na 25. OI natječu se i četveroprezi. Na međunarodnom kongresu u Parizu 1894. na prijedlog baruna P. de Coubertina, pokrenute su OI modernog doba. Prve su održane u Ateni, a uključivale su natjecanja u atletici, gimnastici, mačevanju, gađanju, plivanju, biciklizmu, tenisu, dizanju utega i hrvanju. Od tada se održavaju svake četiri godine u drugoj zemlji. S vremenom, program OI se proširivao pa se tako na OI u Barceloni 1992. natjecalo čak u 25 sportova . Od 1924. godine održavaju se i Zimske olimpijske igre.

Boris Jagačić

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni