Danas je “Dan ljubaznosti u prometu 2023.”

Danas je “Dan ljubaznosti u prometu 2023.”

Služba prometne policije Policijske uprave zagrebačke u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba, AK Siget i Školom za cestovni promet po 25. put organizira akciju „Dan ljubaznosti u prometu“.

Akcija se održava povodom dana Grada Zagreba s ciljem poticanja tolerantnijih odnosa između vozača i pješaka, odnosno poticanja vozača da poštuju prednost pješaka na pješačkim prijelazima.

Od vozača se očekuje da se zaustave ispred pješačkih prijelaza i da rukom daju znak pješacima da prijeđu preko ceste. Ta gesta ima značenje: „Ja sam vas vidio i izvolite, prijeđite cestu“. S druge strane, pješake potičemo da se vozačima zahvale ili naklonom glave kažu: „Hvala“ ili da se osmjehnu. Osmjeh je toliko poticajan, a tako ga rijetko rabimo u svakodnevnoj komunikaciji.

Krajnji cilj akcije je osjećati se sigurnije i ugodnije u gradu u kojem živimo.

Cilj je da takvo kulturno i ljubazno ponašanje postane dijelom naše svakidašnjice, no to je proces koji traje.

Dakle, u srijedu 31. svibnja 2023. godine, Od 10 do 14 sati pedesetak učenika Škole za cestovni promet na dvadeset pješačkih prijelaza u gradu Zagrebu nadzirat će poštivanje prednosti pješaka na pješačkim prijelazima.

 Na posebnim obrascima bilježit ćemo registarske oznake savjesnih vozača na osnovu kojih ćemo nasumice „izvući“ 10 vozača koji će biti prigodno nagrađeni.

Nagrade dodjeljuju Turistička zajednica grada Zagreba te Autoklub Siget.

Akcija se održava u sklopu Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske 2021. – 2030. godine.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni