Dan sjećanja na holokaust obilježen praizvedvom dječje opere Brundibár

Dan sjećanja na holokaust obilježen praizvedvom dječje opere Brundibár

»Nakon što su izvodila tu operu ili umirala, djeca su bila deportirana u Auschwitz i pogubljena. Mislim da je vrlo važno da mladima govorimo o strahotama koje su gotovo nedavno bile«, istaknula je avnateljica Centra za promicanje tolerancije i očuvanja sjećanja na holokaust Nataša Popović

Ispred Prve tvornice ulja u Ulici Lj. Posavskog u subotu je povodom obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta održana hrvatska praizvedba opere za djecu Brundibár. Riječ je o središnjem događaju kojim se obilježava Međunarodni dan sjećanja na holokaust. Među visokim uzvanicima Dan sjećanja su došli podržati i predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović i gradonačelnik Milan Bandić.

»Svaki trenutak svog života čovjek treba usredotočiti na dobro. Ono što se dogodilo Židovima, Romima, Srbima, Hrvatima, svim slobodarskim ljudima za vrijeme nacizma i fašizma je za osudu i ne ponovilo se nikada. Još više je za osudu kada su u pitanju djeca. Zato Hrvatska to uvijek treba istaknuti i komemorirati«, rekao je gradonačelnik.

Ova bajkovita priča nosi na sebi sjećanje na djecu koja su iskusila zločine holokausta i predstavlja jaki primjer jedinstva protiv svih oblika tiranije i genocida. Priča je sama po sebi jednostavna. To je priča o dvoje djece koja moraju pronaći pomoć za svoju bolesnu majku u nemogućim okolnostima. Gradski nasilnik, Brundibár, sprečava ih da ostvare svoj cilj sve dok im ptica, mačka i pas ne savjetuju da se pridruže prijateljima i zajedno rade kako bi porazili zlostavljača.

»Taj obol i tu povijest koju nosi i činjenicu da su djeca nakon što su izvodila tu operu ili umirala, bila deportirana u Auschwitz i pogubljena, vrlo jasno nas treba posjetiti na strahote Drugog svjetskog rata. Mislim da je vrlo važno da mladima govorimo o strahotama koje su gotovo nedavno bile«, istaknula je privremena ravnateljica Centra za promicanje tolerancije i očuvanja sjećanja na holokaust Nataša Popović.

Operu je režirao poznati redatelj Krešimir Dolenčić. »To je jedna bajka, sjajna glazba, fenomenalna muzika koju je Hans Krasa napisao. Nažalost i on je kao i svi njegovi izvođači stradao u Auschwitzu. Samo troje ih je slučajno preživjelo«, rekao je redatelj Dolenčić.

Predstavu su producirali Centar za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust i udruga FSŽF Festival suvremenog židovskog filma Zagreb u suradnji s Uredom za kulturu Grada Zagreba, Talijanskim institutom za kulturu u Zagrebu, Muzičkom akademijom u Zagrebu, Glazbenim institutom mladih i Akademijom likovnih umjetnosti i Muzičkom akademijom Zagreb. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni