Dan ružičaste vrpce: Zbog odaziva žena na mamografiju smanjena smrtnost od raka dojke

Dan ružičaste vrpce: Zbog odaziva žena na mamografiju smanjena smrtnost od raka dojke

„Upravo zbog odaziva žena na besplatne preglede prvi puta u 2017. godini bilježimo značajno niži mortalitet od raka dojke i to od 15 do 20 posti niži nego u prethodnim godinama“, istaknuo je doktor Eljuga

Ivana Vranješ

U organizaciji  udruge Europa Donna Hrvatska u subotu je 19. godinu zaredom održana humanitarna  akcija Dan ružičaste vrpce, čiji je cilj ukazati na važnost ranog otkrivanja raka dojke.

Brojne žene liječene od raka dojke okupile se se ispred zgrade HNK-a te su u povorci, zajedno s građanima kao podrškom krenule prema Cvjetnom trgu, gdje je u znak sjećanja na preminule žene, ali i one koje se bore sa zloćudnom bolešću pušteno tisuće ružičastih balona.

„Akcijom želimo podići svijest kod žena o raku dojke, ali i da pokažemo kolika smo im potpora i koliko  mislimo na njih. Upravo kroz ovakva događanja žene su postale sve svjesnije te bolesti. Edukacija kreće po školama, firmama, a i javnim glasilima se dolazi  do većeg broja žena i više se njih odaziva na preventivne preglede“, rekla je Vesna Ramljak, predsjednica Udruge Europa Donna Hrvatska. Izrazila je zadovoljstvo što je manji broj žena umrlih od karcinoma dojke.

„Sve što radimo ima nekog efekta, ipak nas žene čuju“, poručila je Ramljak.

Predsjednik Hrvatske lige protiv raka Damir Eljuga je rekao kako se 2006. godine krenulo s Nacionalnim programom ranog otkrivanja  raka dojke.

„Do sada smo napravili četiri ciklusa. Na besplatne mamografske preglede pozivane su žene od 50 do 69 godina te je u tri ciklusa otkriveno 1401 žena oboljelih od raka dojke, a kad se zbroje učinci  četvrtog i petog ciklusa očekujem do 5000 žena oboljelih od raka dojke. Upravo zbog odaziva žena na besplatne preglede prvi puta u 2017. godini bilježimo značajno niži mortalitet od raka dojke i to od 15 do 20 posti niži nego u prethodnim godinama“, istaknuo je doktor Eljuga. Dodao je kako je odaziv  žena u Hrvatskoj na mamografske preglede 60 posto, a trebao bi biti 80 posto. Spomenuo je da od raka dojke svake godine oboli 2700 žena, a umre njih 850.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić je rekao kako je karcionom dojke veliki zdravstveni problem po pojavnosti, ali i smrtnosti.

Screening koji je krenuo prije 12 godina daje svoje rezultate. Bolest se otkriva u sve ranijoj fazi. Međutim, nerijetko se bolest otkrije kad je već jako uznapredovala. Ovom prilikom želim uputiti poziv svim ženama, čija je obiteljska anamneza opterećena  karcinomom dojke da na vrijeme idu na ultrazvuk i mamografiju. U tom smislu Vlada je nabavila najbolje ultrazvukove u bolnicama diljem Hrvatske, jer samo aparati najbolje rezolucije mogu prepoznati male tumore, kao i novu generaciju mamografa s kojima se bolje postavlja dijagnoza“, rekao je Kunujdžić. Dodao je da je nabavljeno i šest novih magnetskih rezonanci.

Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč je rekao da i u Gradu Zagrebu postoji volja i motiv da se pomogne ženama oboljelim od raka dojke.

„U Gradskom uredu činimo sve da raznim postupcima osvijestimo potrebu rane detekcije karcinoma dojke što je jako važno“, poručio je Jeleč.

Podršku oboljelim ženama i humanitarnoj akciji pružio je svojim dolaskom predsjednik zagrebačke Gradske skupštine.

„Želim zahvaliti svim ljudima koji su u organizaciji ovog događaja i koji su ga pretvorili u tradicionalni događaj. Kao predsjednik Skupštine, a i osobno spreman sam podržati sve ovakve inicijative. Zahvaljujem ljudima koji daju sebe za druge. Svi oni koji su  prošli put od bolesti do ozdravljenja  nesebično daju sebe onima kojima je najpotrebnije“, rekao je Mikulić. Naglasio je kako je dijagnoza raka dojke ozbiljan problem te svi u društvu moramo zajedno raditi na prevenciji i edukaciji kako bi bilo što manje žena oboljelih od ove bolesti.

„Potpuno podržavam ovu akciju, a treba podržati i sve akcije ovog tipa. Ovo je ukazivanje na preventivu. Uvijek saniramo posljedice, ali važna je preventiva, redoviti  pregledi, jer zlo čeka na svakom koraku“, rekla je za ZG-magazin Anka Mrak-Taritaš, predsjednica GLAS-a  i saborska zastupnica koja je bila u povorci. Zagrepčanka Ornela je rekla kako je itekako svjesna koliko je rak dojke veliki zdravstveni problem.

Naglasila je da su joj od raka dojke oboljele majka i svekrva.“ Smatram da je prevencija neobično važna, jer spašava život. Idem na redovite preglede, a na njih će ići i moja dvanaestogodišnja kći“ istaknula je  gospođa Ornela.

Jedna od žena koja je pobijedila rak dojke je Vlasta Matagić iz Siska. „Rak mi je dijagnosticiran  krajem 2012. godine, a srećom na vrijeme 2013. godine sam ga operirala, bila je to kvržica promjera šest milimetara koju sam otkrila samopregledom. Liječnica me je poslala na ultrazvuk i zaključila da moram na operaciju. Tri mjeseca prije bila sam na mamografiji i ništa nije otkriveno“, ispričala je Vlasta Magatić.

Dodala je kako je imala dvadeset zračenja i godinu dana svaka tri tjedna je uzmala lijek Heceptin.

„Bolest me je dosta pogodila, ali ja sam optimist, pozitivna osoba i nisam se dala slomiti. Već je pet godina prošlo i osjećam se dobro, a svakih šest mjeseci idem na ultrazvuk“, dodala je. Preporučila je svim ženama da provode samopreglede, ali i da barem jednom godišnje idu na ultrazvuk.

Spisateljica i voditeljica te ambasadorica udruge Europa Donna Hrvatska Josipa Pavičić – Beradini  opisala je u autobigrafskom romanu Šest milimetara svoju borbu s rakom dojke.

„Moja je poruka svim oboljelim ženama da ako sam ja pobijedila rak, mogu ga i one. U takvim situacijama važno je oprostiti, biti zahvalan i zavoljeti sebe. Kad sam prije pet godina oboljela od raka dojke bilo mi je izuzetno teško kao i većini žena, ali sam odlučila da želim živjeti. Odlučila sam se  promijeniti i zato sam napisala knjigu. To je knjiga o ljubavi, životu, sazrijevanju i svim  onm koracima da se čovjek odluči  liječiti. Danas ništa nije nemoguće sve je moguće. Ne želim se vraćati u ono teško vrijeme bolesti, želim samo gledati sretan kraj“, rekla je za ZG-magazin Josipa Pavičić-Beradini.