Dan roda

Dan roda

Bijela roda je simbol očuvanih prirodnih staništa te tradicionalnih krajolika, a njihova prisutnost u našoj blizini potvrda je da živimo u zdravom okolišu

Dan roda u Hrvatskoj se obilježava 24. kolovoza kako bi se upozorilo na opadanje broja bijelih roda zbog nestanka prirodnih staništa. Bijela roda najpoznatija je i najpopularnija ptičja vrsta u Hrvatskoj jer najveći dio svog života provede u blizini ljudi, odnosno u selima i na poljoprivrednim površinama. U Europi gnijezdi 180.000 do 220.000 parova roda od čega najviše u Poljskoj i Ukrajini. U Hrvatskoj je brojnost procijenjena na oko 1300 parova, a nešto manje od pola, oko 550 parova gnijezdi uz rijeku Savu. Zagrebačka županija je uz Sisačko-moslavačku najbogatija rodama, što znači da u Zagrebačkoj županiji gnijezdi oko 250 parova ove vrijedne vrste.

Roda je ptica dugih crvenih nogu i dugog crvenog kljuna. Visoka je 100-110 cm, promjera krila 195-210 cm, a masa joj je 2,3-4,5 kg. Pernato ruho roda je bijelo, s crnim vrhovima i crnim stražnjim rubom krila. Rode se glasaju rijetko, ali vrlo je prepoznatljivo ‘klepetanje’ kljunom tijekom rituala snubljenja i pozdravljanja partnera pri smjeni na gnijezdu. Roda preferira vlažne livade i poljoprivredna zemljišta koja se koriste na tradicionalan način jer upravo na njima nalazi najviše svoje hrane. Hrani se vodozemcima, gmazovima, ribama, glodavcima i velikim kukcima.

Javna Ustanova Zeleni prsten obilježit će Dan roda 2. i 3. rujna 2017. godine u selu s najvećim brojem roda u Zagrebačkoj županiji, Donjoj Kupčini manifestacijom “Put bijele rode”. Iz bogatog programa izdvajamo humanitarnu biciklijadu, predavanja o rodama, etno koncert i predstavljanje Antologije međunarodnog natječaja za haiku na temu „bijela roda“. U suradnji s TZ Pisarovina i udrugom Tri rijeke.

Rezultati monitoringa bijele rode na području Zagrebačke županije pokazuje da se iz godine u godine povećava broj gnijezda. U 2017. godini zabilježena su čak 292 gnijezda. Na obiteljskim kućama i gospodarskim objektima nalaze se 72 gnijezda a na stupovima 220. Najviše gnijezda bijele rode nalazi se u gradovima Vrbovec i Ivanić Grad, općinama Pisarovina i Klinča Sela te selima Donja Kupčina i Donja Pisarovina.

Bijela roda je simbol očuvanih prirodnih staništa te tradicionalnih krajolika, a njihova prisutnost u našoj blizini potvrda je da živimo u zdravom okolišu. Iz Javne ustanove Zeleni prsten zahvaljuju svim stanovnicima Zagrebačke županije što im pomažu u brizi i očuvanju ove posebne vrste. (ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni