Dan porezne slobode: Od danas prosječan hrvatski radnik zarađuje za sebe

Dan porezne slobode: Od danas prosječan hrvatski radnik zarađuje za sebe

Hrvatska ima jednu od relativno najskupljih administracija u EU, koja na plaće zaposlenih i intermedijarne troškove (dakle održavanje same administracije, bez socijalnih transfera, mirovina, investicija itd.) troši oko 20 posto BDP-a. Istovremeno, država građanima pruža uslugu koju oni ocjenjuju među najlošijima u Europi

Od danas prosječan hrvatski radnik počinje raditi za sebe, tako da možemo „proslaviti“ Dan porezne slobode, poručili su iz Udruge poreznih obveznika Lipa. Naime, prosječan hrvatski radnik radi 181 dan u godini, a radi se o izračunu pomoću prvog osobnog kalkulatora porezne slobode, gdje svaki građani može izračunati koliko baš on ili ona rade za državu, a koliko za sebe.

Udruga Lipa poziva sve građane da putem kalkulatora izračunaju svoj Dan porezne slobode, i na taj se način informiraju o tome kolika je cijena države koju plaćaju kroz poreze.

Hrvatska ima jednu od relativno najskupljih administracija u EU, koja na plaće zaposlenih i intermedijarne troškove (dakle održavanje same administracije, bez socijalnih transfera, mirovina, investicija itd.) troši oko 20 posto BDP-a. Istovremeno, država građanima pruža uslugu koju oni ocjenjuju među najlošijima u Europi, prema Europskom indeksu kvalitete vladinih usluga (European Quality of Government Index) koji je razvio francuski politolog Nicolas Charron.

Stoga Udruga poreznih obveznika Lipa poziva Vladu da smanji porezno opterećenje kako bi se poreznim obveznicima omogućilo da raspolažu s većim dijelom svojih prihoda, te da poradi na kvaliteti usluga koje građani dobivaju za svoj novac.

Također, pozivaju sve građane da u subotu, 4. srpnja, od 10 do 18 sati, dođu u prostorije ugostiteljskog objekta GOST&ONA, Preradovićeva 1 (Cvjetni trg) na zajedničko druženje, gdje će se imati priliku upoznati s radom i članovima udruge.

Kalkulator Dana porezne slobode dostupan je na ovoj poveznici. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni