Dan planeta Zemlje

Dan planeta Zemlje

 Povodom ovog dana LANAC za bicikle, prvi čuvani parking za bicikle u Hrvatskoj, daruje svim biciklistima grada Zagreba dan besplatnog parkinga. Tako će svi biciklisti na adresi Obrtnički prolaz 1 moći danas besplatno ostaviti svoje bicikle.

Danas se u mnogim svjetskim zemljama obilježava Dan planeta Zemlje. John McConnell je krajem 60-ih godina prošlog stoljeća prvi predstavio ideju za obilježavanje ovog dana i sam je dizajnirao zastavu Zemlje. Tijekom 90-ih godina prošlog stoljeća ponovno je aktualizirano obilježavanje Dana planeta Zemlje, a 2009. godine su Ujedinjeni narodi proglasili 22. travanj međunarodnim Danom planeta Zemlje.

Povodom ovog dana LANAC za bicikle, prvi čuvani parking za bicikle u Hrvatskoj daruje svim biciklistima grada Zagreba dan besplatnog parkinga. Tako će svi biciklisti na adresi Obrtnički prolaz 1 moći danas besplatno ostaviti svoje bicikle.

Zelena čistka i ove godine diljem Hrvatske

Posljednjih nekoliko godina diljem Hrvatske organizira se zajednička jednodnevna akcija čišćenja divljih odlagališta otpada pod nazivom Zelena čistka. Radi se o najvećem ekološkom volonterskom projektu u Hrvatskoj u kojem je samo prošle godine sudjelovalo preko 50 000 volontera, 198 jedinica lokalne samouprave, a očišćeno je oko 4 000 tona otpada. Cilj ovog projekta je osvještavanje važnosti odvajanja otpada, okupljanje volontera i organizacija u zajedničkoj akciji čišćenja, koja će se ove godine održati 26. travnja.

Zelena čistka dio je globalne akcije World Cleanup 2014, koja okuplja aktivne građane i organizacije u najvećem  volonterskom projektu u povijesti čovječanstva. Ideju je pokrenula estonska građanska inicijativa Let`s do it! 2008. godine kada je 50 000 volontera u jednom danu očistilo 10 000 tona otpada. Prošle se godine u akciju uključilo više od 100 zemalja i oko 8 milijuna ljudi.

Ove je godine pokrenuto posebno čišćenje mediteranskih zemalja pod nazivom Plava čistka, a u njemu će sudjelovati i Hrvatska. Tako će se 10. svibnja čistiti podmorja, obale, rijeke i jezera, a u Splitu će se iznimno Plava čistka ove godine održati 11. Svibnja.

Svi zainteresirani koji žele volontirati u ovim projektima, mogu se prijaviti ovdje.

(V.Vukoje, Foto: Wikipedia)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni