Dan otvorenih vrata Tehničkog muzeja Nikola Tesla

Dan otvorenih vrata Tehničkog muzeja Nikola Tesla

Foto: Kabinet Nikola tesla (Zvonimir Ambrus)

U 9.30 kreće i vožnja starim zagrebačkim tramvajem iz 1926. godine, muzejskim eksponatom koji će nas u ovo vrijeme Adventa vratiti u doba starog Zagreba

Tehnički muzej Nikola Tesla obilježiti će 61 godinu od svog osnutka. Tim povodom u nedjelju 20. prosinca 2015. biti će posjetiteljima omogućen besplatan razgled, a radno vrijeme Muzeja je od 9 do 13 sati.

Posjetitelji će moći razgledati stalni postav uz stručno vodstvo kroz Rudnik, kabinet Nikole Tesle i Planetarij. Tu je i interaktivna izložba Abeceda novca inicirana od Erste banke i Erste grupe u suradnji s Dječjim muzejom ZOOM iz Beča i Dječjim muzejom Frida&freD iz Graza. Izložba Abeceda novca ove je godine naša najposjećenija izložba koju je do sada vidjelo više od 10.000 posjetitelja.

tehnicki_muzej_tramvajU 9.30 kreće i vožnja starim zagrebačkim tramvajem iz 1926. godine, muzejskim eksponatom koji će nas u ovo vrijeme Adventa vratiti u doba starog Zagreba.

Za javnost će biti otvorena i nova izložba, Bezbroj lica periodnog sustava elemenata čiji je autor naš poznati popularizator znanosti dr. sc. Nenad Raos. Izložba je podijeljena u tri tematske cjeline. Prva govori o Mendeljejevu i njegovom djelu (predviđanje još neotkrivenih kemijskih elemenata). Druga cjelina govori o prethodnicima periodnog sustava, dok je treća cjelina posvećena povijesti otkrivanja kemijskih elemenata.

Posebna atrakcija izložbe je originalan prikaz periodnog sustava dimenzija 3 x 7 x 2 m. Interaktivna instalacija služi i kao rekvizit u kvizu Poznajemo li periodni sustav? U kvizu se dva učenika ili dvije grupe natječu koja će postići više točnih odgovora na dva pitanja postavljena za svaki element. I još jedna zanimljivost izložbe. Iz Newlandsova zakona oktava možemo napisati glazbu za svaku kemijsku formulu, za svaku kemijsku reakciju. Kod nas će biti prikazana glazba koja se zove Triježnjenje. Oksidacija alkohola (etanola) u etanol, a potom u octenu kiselinu – to je reakcija koja se događa i u našem tijelu, u jetrima, nakon terevenke.

O povijesti Muzeja

Zamisao o nastanku zagrebačkog Tehničkog muzeja javlja se krajem 19. stoljeća, a njegova povijest službeno započinje 21. prosinca 1954. odlukom odbora grada Zagreba o njegovom osnivanju.

Idejni osnivač Tehničkog muzeja bio je sveučilišni profesor dr. Božo Težak, kasnije dugogodišnji predsjednik Savjeta Muzeja. Uz osnovnu muzejsku djelatnost ideja osnivača bila je da Muzej vremenom preraste u znanstveno tehnički centar. Realizator i prvi ravnatelj bio je Predrag Grdenić, dok je likovni postav načinio arhitekt Emil Vičić.

Osam godina trebalo je proći od dana osnutka da bi konačno 14. siječnja 1963. za javnost bili otvoreni prvi odjeli Tehničkog muzeja.

Prvi otvoreni odjeli koje je javnost mogla upoznati bili su Transformacija energije, Rudarstvo-geologija-nafta s modelom rudnika ugljena u naravnoj veličini te Odjel prometnih sredstava. Nakon toga slijede Planetarij (1965), demonstracijski kabinet Nikola Tesla (1976), odjel Osnove poljodjelstva (1981), odjel Vatrogastvo (1992), Park skulptura velikana hrvatskog prirodoslovlja i tehnike na otvorenom (započet 1993), Apijarij s oglednim košnicama (1994), soba Zemljomjerstvo-katastarski ured (1994), Pokretna moć vatre (1999) te Odjel i infocentar Obnovljivi izvori i energetska učinkovitost (2013.).

Tehnički muzej je ove godine preimenovan u Tehnički muzej Nikola Tesla, a u čast velikana znanosti koji je svoj životni put započeo u Hrvatskoj i svojim izumima zadužio čitav svijet. Tehnički muzej Nikola Tesla među najposjećenijim je hrvatskim Muzejima, a ove godine broj posjeta dosegnuti će rekordnih oko 170.000 posjetitelja. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni