Dan neovisnosti obilježen Velikom smjenom straže i danom otvorenih vrata Hrvatskog sabora

Dan neovisnosti obilježen Velikom smjenom straže i danom otvorenih vrata Hrvatskog sabora

(Foto: http://predsjednica.hr/)

Dan neovisnosti u utorak je svečano obilježen prigodnim programom i ceremonijom Velike smjene straže Počasno-zaštitne bojne. U glazbenom programu nastupili su Orkestar Oružanih snaga RH, estradni umjetnici Dražen Žanko i Đani Stipaničev, dok je u crkvi sv. Marka održana misa za Domovinu kojoj je uz brojne građane nazočio i državni vrh.

Dan neovisnosti je građanima čestitala predsjednica Republike Kolinda Grabrar-Kitarović.

„U ovom trenutku moramo se prisjetiti svih branitelja i svih koji su na bilo koji način pridonijeli stvaranju neovisne Republike Hrvatske, a posebno se prisjećamo obitelji poginulih, nestalih, preminulih branitelja i civilnih žrtava Domovinskog rata“, istaknula je predsjednica Republike. Dodala je da je njezin stav da 30. svibnja bude Dan državnosti.

„Što se tiče Dana neovisnosti, 8. listopada je malo zbunjujuće. To je prilično zbunjivalo i druge države, jer nisu bili sigurni koji nam je Dan državnosti. Mislim da je dobro da jednom za svagda 30. svibnja slovi kao državni blagdan, a da se ovaj dan slavi kao spomendan“, izjavila je Predsjednica.

Čestitajući Dan neovisnosti predsjednik Vlade Andrej Plenković je rekao da se u ovom trenutku treba prisjetiti i prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, tadašnjeg vodstva i hrvatskih branitelja koji su svojom hrabrošću i požrtvovnošću obranili hrvatsku slobodu, osigurali teritorijalnu cjelovitost i omogućili svim generacijama da slobodno uživaju u uređenoj državi, u kojoj su se kako je rekao u protekla tri desetljeća riješile sve strateške nacionalne zadaće i danas je Hrvatska uvažena članica međunarodne zajednice, Sjevernoatlantskog saveza i Europske unije.

„Na nama je da Hrvatsku koju imamo uređujemo na dobrobit svih sugrađana, da gospodarski bude prosperitetnija, socijalno osjetljiva, uključiva, da razvojno rješavamo sva pitanja i da omogućavamo kvalitetniji život svih građana“, poručio je Plenković.

Ministar obrane i potpredsjednik Vlade Damir Krstičević je rekao da velika zahvalnost ide svim obiteljima poginulih, umrlih i nestalih branitelja te svim braniteljima koji su građanima podarili mir i slobodu.

„Odgovornost svih nas je graditi Hrvatsku na temeljima Domovinskog rata i to i činimo te jačati gospodarstvo i hrvatsku vojsku”, rekao je Krstičević. Izrazio je zadovoljstvo što je Vlada vratila na Trg sv. Marka ceremoniju Veliku smjenu straže i ne zna kome je to uopće i smetalo. „Hrvatski vojnik na Markovom trgu je u funkciji državnost, suvereniteta, promocije, a to je i turistička atrakcija i gotovo nema europske metropole koja na takav način nema smjenu straže“, istaknuo je ministar.

U sklopu obilježavanja Dana neovisnosti održana je i tradicionalna manifestacija Dan otvorenih vrata Hrvatskog sabora koju su posjetili brojni Zagrepčani i turisti Zagreba koji su uživali i u impresivnom prizoru Velike smjene straže.

„Ovo je vrlo zanimljiv događaj i u našoj zemlji slavi se ovakav dan i mnogo je događaja u povodu toga dana. Jučer smo stigli u Zagreb i planiramo putovati dalje. Zagreb je lijep grad. Danas smo došli da vidimo svečanost u povodu vašeg praznika“, rekla je Dina iz Izraela koja s suprugom boravi u Hrvatskoj.

Zagrepčanika Josipa Fuš je istaknula da za nju Dan neovisnosti puno znači jer Hrvati imaju svoju državu. „Smjena straže je nešto prekrasno. Živim u Zagrebu, a još to nisam vidjela. Prvi put sam bila i u Hrvatskom saboru danas na otvorenim vratima i za mene je to veličanstveno“, rekla je za ZG-magazin Josipa Fuš.

Svečanosti je nazočio s obitelji i Branimir Zbožinek koji je rekao da je Dan neovisnosti veliki dan u hrvatskoj povijesti. „Imamo život u vlastitoj domovini i sami možemo krojiti svoju sudbinu”, rekao je Branimir kojeg su se dojmile raskošne odore vojske, ali i sama ceremonija smjene straže.

Zagrepčanka Ivanka Batarilo je rekla kako je sretna jer je Hrvatska postala slobodna, ali istovremeno i tužna zbog svih obih koji su za tu slobodu, samostalnost i neovisnost izgubili svoje živote . Naglasila je da je od osamostaljivanja Hrvatska puno postigla, ali moglo se i više.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni