Dan ljubaznosti u prometu

Dan ljubaznosti u prometu

Tijekom prošlogodišnje akcije 58,81 posto evidentiranih vozača propustilo je pješake, što je u odnosu na akciju iz 2016. godine smanjenje broja savjesnih vozača za 9,62 posto

Temeljem Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske 2011. – 2020. godine, Služba za sigurnost cestovnog prometa PU zagrebačke u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Zagreba, AK Siget i Školom za cestovni promet po dvadeset i drugi put organizira akciju „Dan ljubaznosti u prometu“.

S ciljem poticanja tolerantnijih odnosa između vozača i pješaka, odnosno poticanja vozača da poštuju prednost pješaka na pješačkim prijelazima, održava se povodom dana Grada Zagreba. 

Od vozača se očekuje da se zaustave ispred pješačkih prijelaza i da rukom daju znak pješacima da prijeđu preko ceste. Ta gesta ima značenje: „Ja sam vas vidio i izvolite, prijeđite cestu“. S druge strane, pješake se potiče da se vozačima zahvale ili naklonom glave kažu: „Hvala“ ili da se osmjehnu. Osmjeh je toliko poticajan, a tako ga rijetko rabimo u svakodnevnoj komunikaciji.

Krajnji cilj akcije je osjećati se sigurnije i ugodnije u gradu u kojem živimo. 

Iz zagrebačke policije poručuju kako im je želja da takvo kulturno i ljubazno ponašanje postane dijelom naše svakidašnjice, ali da je to proces koji traje.

Dakle, u utorak 29. svibnja 2018., od 10 do 14 sati pedesetak učenika Škole za cestovni promet na dvadeset pješačkih prijelaza u gradu Zagrebu nadzirat će poštivanje prednosti pješaka na pješačkim prijelazima.

Tijekom prošlogodišnje akcije od ukupno 13.681 evidentiranih vozača 58,81 posto (8.046 vozač) propustilo je pješake, što je u odnosu na akciju iz 2016. godine (66,43 %) smanjenje broja savjesnih vozača za 9,62 posto.

U proteklih 20 godina imali smo tendenciju povećavanja broja savjesnih vozača, odnosno vozača koji su poštivali prednost pješaka na obilježenom pješačkom prijelazu. Prve godine održavanja akcije broj savjesnih vozača bio je 36 posto i svake godine se povećavao. Izuzetak su tri godine i to 2015., kada je broj savjesnih vozača u odnosu na godinu ranije smanjen za 1,16 posto, 2012. sa smanjenjem od 0,18 posto i 2008. kada je broj savjesnih vozača bio 5 posto manji.

Na posebnim obrascima bilježit će se registarske oznake savjesnih vozača na osnovu kojih će nasumice biti „izvučeno“ 10 vozača koji će biti prigodno nagrađeni. Nagrade dodjeljuju Turistička zajednica Grada Zagreba te Autoklub Siget.

Podjela nagrada održat će se u četvrtak, 14. lipnja 2018. u 12 sati u AK Siget (Zagreb, Siget 17).

DAN LJUBAZNOSTI U PROMETU 2018. – utorak, 29. svibnja 2018. od 10 do 14 sati – LOKACIJE

 1. Kaptol, rotor
 2. Branjugova kod spomenika Šenoi
 3. Ilica – Mesnička
 4. Teslina – Gajeva
 5. Vlaška – Draškovićeva – Šoštarićeva
 6. Mihanovićeva – Gajeva
 7. Trg kralja Tomislava – Glavni Kolodvor
 8. Palmotićeva – Šenoina
 9. Domjanićeva kod Šrapčeve
 10. Petrova – Domjanićeva, rotor
 11. Trg žrtava fašizma – Kneza Mislava
 12. Ljudevita Posavskog – Fabkovićeva
 13. Miramarska – Bednjanska
 14. Kneza Zvonimira – Stančićeva
 15. Svetice – sjeverni kolnik Kennedyevog trga
 16. Ilica – Britanski trg (Pantovčak)
 17. Petrinjska – Mrazovićeva
 18. Trg žrtava fašizma – Kralja Držislava
 19. Rotor Zapruđe – kod TC PLODINE
 20. Sjeverni kolnik Kennedyjevog trga – sjeverni kolnik Zvonimirove ul.
 21. Vlaška – Draškovićeva – Šoštarićeva

(zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni